Romski Edu Cen 01

U Požarevcu obeležen Svetski dan Roma (FOTO)

DRUŠTVO POŽAREVAC VESTI

Svetski dan Roma, 8. april, obeležava se širom sveta kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj i siromaštvo romskog naroda.

Danas je jedinstvena prilika da se govori i o problemima sa kojima se Romska nacionalna zajednica suočava. Otvorena su pitanja socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, direktnog zapošljavanja. Međutim, u poslednjih 20 godina, od kada je osnovano Udruženje Roma Braničevskog okruga, postignuti su značajni rezultati. Na današnjoj svečanosti povodom Dana roma u Udruženju Roma Braničevskog okruga održana je prigodna kulturno umetnička manifestacija, na kojoj su pored članova ovog Udruženja prisustvovali i zamenik gradonačelnika Požarevca Predrag Mijatović kao i Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalnu politiku i društvene delatnosti.

Dan Roma Urbo 03
Foto:P.J.

Na samom početku današnjeg skupa, sve je pozdravio Vladimir Petrović, predsednik udruženja i istako da saradnja sa svim institucijama Grada Požarevca je na visokom nivou i da su i za ovu godinu spremni projekti za poboljšanje uslova života romske populacije kao i školovanja i obrazovanja kako dece na nivou srednjih škola tako i na fakultetima.

Dan Roma Urbo 05
Foto:P.J.

Međunarodni dan Roma ustanovljen je 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 4. do 8. aprila 1971. godine. Na prvom internacionalnom okupljanju predstavnika romske zajednice iz 14 zemalja sveta usvojen je međunarodni naziv Rom, što na romskom znači čovek, a za himnu je izabrana pesma „Đelem, đelem”, što prevedeno na srpski jezik znači „Išao sam, išao”.

Dan Roma Urbo 04
Foto:P.J.

Takođe, doneta je odluka da romsku zastavu čini plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini. Plava boja je simbol neba, slobode i bezgraničnog prostranstva, zelena predstavlja travu, put, život obeležen putovanjima, dok crveni točak označava simbol stalnog kretanja.

Praznik koji promoviše romski jezik, kulturu i tradiciju, ujedno podseća da je romsko nasleđe važan deo našeg kulturnog identiteta. Pripadnici romske nacionalnosti oduvek su davali autentičan doprinos razvoju kulture i čitavog društva.

Dan Roma Urbo 02
Foto:P.J.

Potpredsednica Vlade, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković čestitala je svim građanima romske nacionalnosti Svetski dan Roma, koji se obeležava 8. aprila.

Maja Gojkovic Min Kulture 1
Foto: eKučevo

„Svim Romkinjama i Romima u našoj zemlji upućujem srdačne čestitke povodom Svetskog dana Roma. Praznik koji promoviše romski jezik, kulturu i tradiciju, ujedno podseća da je romsko nasleđe važan deo našeg kulturnog identiteta. Pripadnici romske nacionalnosti oduvek su davali autentičan doprinos razvoju kulture i čitavog društva. Zato je veoma važno da se i danas, kao i svakog drugog dana, trudimo kako bismo zajedno iskorenili sve predrasude i suzbili svaki vid diskriminacije pripadnika romske zajednice u Republici Srbiji.

Država će nastaviti posvećeno da radi na stvaranju uslova za što veću integraciju Roma u zdravstveni, obrazovni i kulturni život i njihovu potpunu ravnopravnost u svim društvenim oblastima.

Posebnu pažnju posvetićemo osnaživanju romskih devojčica i žena u cilju obezbeđivanja jednakih mogućnosti za njihovo usavršavanje i zapošljavanje.

Unapređenjem pravnog okvira i osnivanjem Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova već smo ostvarili veliki pomak ka tom cilju, ali naš posao nije završen sve dok svaki pripadnik romske zajednice ne bude ravnopravni pripadnik društva.

Čestitam još jednom Svetski dan Roma, uz želju da zajedno nastavimo da gradimo društvo bez podela.“

Izvor: Portal/SatTv/Kurir

Foto: P.J.