Učenje kroz igru u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ Požarevac

Društvo Kultura Požarevac Vesti

Osnovna škola ,,Sveti Sava“ promovisala je priručnik „Socijalna inkluzija kroz igru u obrazovanju“ u okviru projekta Erazmus plus ( u partnerstvu sa organizacijama iz Italije, Nemačke, Španije, Poljske, Hrvatske i Rumunije) u Narodnoj biblioteci ,,Ilija M. Petrović“ Požarevac, 27. aprila 2023. godine. Nastavnici Dušan Radovanović i Živojin Ivković predstavili su gejmifikaciju u nastavi kao metodologiju za motivisanje niskokvalifikovanih učenika.


Gejmifikacija je proces učenja koji je pretvoren u igru. Elementi igre i mehanika igre primenjuju se na nastavni plan i program. U takvom procesu usvajanja znanja koriste se se bodovi, značke, tabele sa rezultatima, izazovi, avatari i nagrade. ,,Socijalna inkluzija kroz igru u obrazovanju“ je projekat Erazmus+ strateškog partnerstva kojim koordinira akademija „ELA“ iz Bolonje. Glavni cilj projekta je da podrži društvenu inkluziju niskokvalifikovanih odraslih polaznika, obrazvanja odraslih sa migrantskim poreklom ili pripadnicima manjina, kao i uopšte polaznika sa poteškoćama u nastavnom procesu, da osnaži nastavnike obrazovanja odraslih da koriste gejmifikaciju i učenje zasnovano na igricama, kako bi poboljšali kvalitet svoje nastavne prakse. Priručnik sadrži konkretne primere primene gejmifikacije u obrazovanju odraslih koji mogu da posluže u kreiranju nastavnog plana u svim vrstama škola.


Na samom kraju, nastavnik Slobodan Jotić predstavio je odličan primer gejmifikacije u redovnoj nastavi, gde učenici kroz svakodnevna i međusobna takmičenja usvajaju znanje lakše i brže. Svi zainteresovani ,,Priručnik“ mogu pogledati u našoj Biblioteci.


dugi niz godina veoma uspešno realizuje program obrazovanja odraslih pod nazivom „Druga šansa“. Takođe, ova škola neguje izuzetno kreativnu nastavnu praksu i vannastavne aktivnosti kako bi kod dece i mladih podstakla ljubav i lakoću u usvajanju različitih veština i znanja. Biblioteka je imala izuzetnu čast da učestvuje u promovisanju ovako sjajno osmišljenog vida obrazovanja.

Izvor i foto: Narodna biblioteka ,,Ilija M. Petrović“ Požarevac