Ušli smo u nedelju Hristovih stradanja- STRASNA (STRADALNA) NEDELJA

Vesti

Ušli smo u poslednju nedelju Velikog i Časnog posta Gospodnjeg, koja se zove Strasna nedelja ili nedelja Hristovih stradanja. To je vreme kad sagledavamo strašnu žrtvu, koju je Gospod naš Isus podneo za nas, da bi očistio sve grehove, koje smo ikada ili ćemo ikada u budućnosti napraviti ka Bogu.

Naš Gospod Isus nije stradao slučajno, niti su ga zli ljudi prosto ubili po nepravdi. On se, zapravo, sa tom misijom i rodio u ljudskom telu – da bi umro na krstu i platio naš dug prema Bogu Ocu. O svemu tome je prorokovano u Bibliji stotinama godina pre nego što se Isus i rodio (neka proročansta sežu do preko 900 godina pre Njegovog rođenja)

Poslednja sedmica Vaskršnjeg posta pre Pashe – Vaskrsa, provodila se od najstarijih vremena u najstrožem postu. Apostolske ustanove propisuju da se ove sedmice upotrebljavaju samo hleb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota su potpuno bez hrane.

Na Veliki ponedeljak crkva podseća na starozavetnog Josifa koga su braća prodala za 20 srebrenika, ali se on spasao i kasnije vladao Egiptom.