Vakcina

Vakcina – yes or no?

BLOG PO BLOG VESTI

Mnogi su se obradovali kada je Predsednik Srbije, izjavio na zvaničnoj konferenciji za novinare, a prenela Politika, da država sigurno nabavlja vakcinu protiv aktuelnog virusa Covid 19  ali meni je istovremeno bilo nejasno to što se pregovara samo za  1.800.000 vakcina, zapitao sam se, šta sa ostatkom stanovništva do sedam miliona?  Eventualno, zašto bi neko bio zakinut za pravo da se zaštiti od korone?

Vučić je istom prilikom najavio da nije u planu samo Fajzerova (USA), da bi valjalo nabaviti i kineske i ruske vakcine  a da će vakcinacija  ubrzo, već  krajem decembra 2020.

Pre toga, negde polovinom oktobra a odmah nakon sastanka vrha SNS u vreme formiranja nove vlade, Vučić je u svojstvu čelnika vladajuće stranke, na opšte iznenađenje, izjavio :

,,Važno je da razgovaramo i sa svim društvenim grupama… Ističem da je dramatičan skok onih koji su politički neistomišljenici, čiji program možda ne razumem, ali koje će morati da saslušam, poput onih koji ne veruju u koronavirus, koji smatraju da je Zemlja ravna ploča…” Zapitao sam se s nevericom, da li je moguće da se tolika važnost pridaje nekim, za mnoge marginalnim društvenim grupama pre organizovanih stranaka bile one izborna ili bojkot opozicija??

Pošto svi  znamo da vrh države predano prati ispitivanja javnog mnjenja, da se rade na gotovo nedeljnom nivou, po svakojakim pitanjim, dolazimo  do jednostavnog zaključka da u jednom delu stanovništva postoji visok stepen nepoverenja u novu vakcinu protiv korone i da mnogi ne žele da tako nešto ubrizgaju u svoje telo. Otud brojka od naručenih svega 1.800.000. Čak ostaje nejasno, bar za mene, da li je to broj kompleta od dve doze, zbog potrebne revakcinacije u 30 dana ili se radi o ukupnom broju što bi značilo da bi se vakcinisalo svega 900.000….Hajde da to ostavimo za sada po strani…

Iz razgovora i kontakata preko društvenih mreža (doduše na malom uzorku) došao sam do saznanja da postoje izvesne veze između protivnika 5G mreže, protivnika Bila Gejtsa, Soroša i Džo Bajdena, teoretičara zavera, kreacionista i ravnozemljaša i da ih povezuje ogroman otpor prema vakcinama…

Da se razumemo, ne smatram da je Srbija u ovom smislu izuzetak, ovo je prisutno u čitavom svetu samo se pitam da li, očigledno veliki broj ljudi, počinje da sumnja u nepobitne vrednosti svetske nauke i medicine, da li više ne veruju Galileju i Đordanu Brunu, Pasteru ili Aleksandru Flemingu….? Da li se pobija poverenje u  sopstvenu civilizaciju???

Da me pogrešno ne razumete, nemam ništa protiv prava na izbor svakog pojedinca, mnogi su s pravom ogorčeni onim što nudi savremeni život, ali..

Ako je za predpostaviti da će u vreme vakcinacije jedna trećina naroda već da se “prokuži” i stekne imunitet za koji niko ne zna koliko dugo štiti, druga (manja trećina) da se vakciniše, šta će da se desi sa ostatkom od npr. dva i po miliona građana, možda i više, koji će još dugo između sebe razmenjivati virus korone između sebe i Srbiju činiti zdravstveno i ekonomski trusnim područjem?

Voleo bih da čitaoci Poportala sami ponude odgovore, ja ih nemam!

Slavoljub Matić
Latest posts by Slavoljub Matić (see all)