Masovna imunizacija u Republici Srbiji otpočela je 19. januara i to na preko 300 punkta u gotovo svim gradovima i opštinama u Srbiji, dok je u Gradu Požarevcu i u Gradskoj opštini Kostolac masovna vakcinacija građana počela 20. januara i to na tri punkta.

Foto: P.Jovanović

U Požarevcu jedan punkt je u Medicini rada, a drugi za osobe sa invaliditetom nalazi se u Domu zdravlja, dok je u Kostolcu punkt za vakcinaciju smešten u Medicini rada Doma zdravlja.

„Odziv građana je zadovoljavajući, budući da je na području kostolačke opštine prema zvaničnim podacima do danas ukupno vakcinisano 1014 sugrađana, od toga tokom januara meseca 558, dok je u februaru vakcinisano 456 građana, a dve doze vakcine, odnosno vakcinu i revakcinu primilo je 522 lica.
Imunizacija u kostolačkom Domu zdravlja protiče u najboljem redu zahvaljujući dobroj organizaciji medicinskog osoblja, a ono što je najvažnije nema nezadovoljnih građana jer su naši Kostolčani pokazali odgovornost i razumevanje.

Foto: P.Jovanović

Procedura vakcinacije je jednostavna, od prilike traje od 8 do 10 minuta po pacijentu od trenutka popunjavanja formulara za saglasnost, preko lekarskog pregleda i same vakcinacije. Naglasio bih da je naš Dom zdravlja u potpunosti pripremljen za vakcine svih proizvođača jer poseduje svu neophodnu prateću opremu.
Pozivam svoje sugrađane da se prijave preko portala E-uprava.gov.rs kako bi se izbegle gužve. Nakon prijave preko portala građani dobijaju SMS poruku sa preciznim podacima o datumu i vremenu zakazane vakcinacije.

Još jednom apelujem na svoje sugrađane, a posebno na najstariju populaciju preko 65 godina da se što pre prijave i vakcinacišu, a ukoliko imaju preko 75 godina nije potrebna prijava. Pozvao bih i zdravstvene i prosvetne radnike, zaposlene u vojsci, policiji, novinare i sve šalterske i administrativne radnike i sve ostale rizične grupe da se što pre vakcinišu, kako bismo stekli kolektivni imunitet i kako bismo se što pre vratili normalnim životnim aktivnostima, jer tako štitimo i sebe, ali i svoje porodice, svoju decu i unuke. Nastavimo da budemo odgovorni prema sebi i drugima, nosimo maske, držimo distancu i perimo ruke.“ – ističe Serdžo Krstanoski, prvi čovek Gradske opštine Kostolac dodavši:

Foto: P.Jovanović

„Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i našem predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, koji je uspeo da u ovako teškom vremenu nabavi vakcine i lekove i da nam obezbedi nove količine vakcina, nalazimo se na drugom mestu u Evropi i šestom u svetu po broju vakcinisanih građana, što je jedan ogroman uspeh za našu zemlju. Juče je u Srbiju dopremljeno 150.000 vakcina britansko – švedskog proizvođača „Astra Zeneka“, tako da su građanima Srbije trenutno na raspolaganju četiri različite vakcine – američko – nemačka „Fajzer/Biontek“, ruska „Sputnjik V“, kineska „Sinofarm“ i vakcina britansko – švedske kompanije „Astra Zeneka“. Time Vlada Republike Srbije pokazuje koliko je odgovorna prema svojim sugrađanima i zdravlju nacije i kompletnom zdravstvenom sistemu.“

Izvor: GO Kostolac

Foto: P.Jovanović