Vracar Carevac 03

Veliko Gradište na koncertu “Carevac na Vračaru“

Brančevski okrug Kultura Veliko Gradište Vesti

Sinoć je na platou ispred Hrama Svetog Save održan koncert “Carevac na Vračaru“ kao nastavak Muzičkog festivala “Carevčevi dani“ koji se svake godine održava u Velikom Gradištu u čast barda izvorne narodne muzike i rođenog Gradištanca Vlastimira Pavlovića Carevca.

U ime organizatora i domaćina gradske opštine Vračar, u kojoj je virtuoz na violini proveo veći deo života, kao osnivač Narodnog orkestra Radio Beograda, govorio je predsednik opštine prof. dr Milan Nedeljković.

Ispred opštine Veliko Gradište obratio se zamenik predsednika Slađan Marković, podsetivši da Festival u Gradištu traje već 29 godina te da njegovo održavanje nije prekidano ni u nekim veoma teškim trenucima za našu zemlju. On je, ujedno, izrazio zadovoljstvo što se lik i delo Carevca slavi i na jednom ovakvom kultnom mestu i pred brojnom publikom.

Ovom prilikom Marković je, sa zamenicom direktorke KC “Vlastimir Pavlović Carevac“ Gordanom Stojković Radovanović, položio venac na spomen-ploču Carevcu, postavljenu pre šest godina u blizini Hrama i kuće umetnika.

Realizaciju koncerta redovno pomažu Mirjana Drobac, umetnički direktor, i profesor Nikola Rackov, predsednik Umetničkog saveta Festivala “Carevčevi dani“ dok je u programu učestvovala i pobednica ovogodišnjeg festivala, violinistkinja Ena Bojić, uz pratnju Narodnog orkestra Radio-televizije Srbije pod upravom Vlade Panovića.

Izvor i foto: Opština Veliko Gradište