Veliko Gradište: Novogodišnji intervju sa predsednikom opštine, Draganom Milićem

Brančevski okrug Društvo Politika Vesti

Opština Veliko Gradište bila je uspešna u godini koja se bliži kraju u mnogim segmentima. O tome , kao i o planovima za 2022. godinu, govori prvi čovek Velikog Gradišta, Dragan Milić:

„U godini koja je za nama imali smo jednu vanrednu situaciju izazvanu koronom. Na žalost, uzela je danak. Ja koristim i ovu priliku da apelujem na sve nas da se vakcinišemo i poštujemo mere jer time štitimo i porodice i prijatelje, pogotovo starije.

Mi živimo na obali reke Dunav, preko puta je Evropska unija, Pek nam se uliva u Dunav na otprilike 700m odavde i imamo Srebrno jezero kao biser turizma. Sve to nam daje potpuno pravo da razvijamo turizam i poljoprivredu. To je opredeljenje u svim našim planovima, kao i ono što posebno karakteriše ovaj kraj, a to je da u okruženju od 150 km živi preko 4 miliona ljudi. To je potencijal koji je vrlo veliki i ja sam na to posebno ponosan i tu ne treba posmatrati granice Veliko Gradište-Požarevac-Golubac, već to posmatrati kao jednu turističku ponudu i ja se upravo zalažem da u perspektivi napravimo jednu Turističku organizaciju i da to predstavljamo na sajmovima i u svim ponudama kao jedinstvenu.

Kada smo formirali budžet za ovu godinu išli smo u tom pravcu da moraju da funkcionišu javna preduzeća i ustanove, sport, kultura, zdravstvo i turizam. Prvo na šta smo mislili je obrazovanje, jer to je jedna od investicija koja će kad – tad da se vrati. Uradili smo dodatni deo vrtića i mogu sa ponosom da kažem da nijedno dete ne čeka na upis. Tako je i u selima, pa iako imamo i po petoro dece. Retko koje selo ima sportsku halu kao što je mi imamo za tu dečicu. Planiramo da u novoj godini nastavimo sa ovakvim aktivnostima. Završićemo školu u Srednjevu.

Što se tiče asfaltiranja ulica i puteva, asfaltiran je deo puta Tribrode – Makce koji će 2022. godine biti završen. Takođe, asfaltiran je deo puta Makce – Divan. Asfaltirano je i nekoliko ulica u gradu. Radilo se na bezbednosti saobraćaja. Značajna investicija koja nije postojala zadnjih nekoliko decenija jeste početak gradnje brze saobraćajnice, vrlo važne investicije ne samo za Veliko Gradište, već i za čitavu Istočnu Srbiju.

U planu je izgradnja nove marine uz pomoć „Luka Srbije“. Takođe, postavili smo sebi cilj da svake godine na Srebrnom jezeru imamo neke nove sadržaje. Uložili smo oko 7 miliona dinara u sređivanje plaže, prvi put smo uređivalu i plažu u selima koja su na samom obodu, zatim uradili smo vađenje mulja iz jezera, urađen je novi grad na vodi, hotel je posle 7 godina dobio novog vlasnika. Preuređen je kompletno i ove godine je vrlo dobro radio.

Otvorena je Sportska hala. To je veliki sadržaj za nas. Sada možemo da kažemo da jedan grad od 6500 stanovnika ima 3 sportske hale.

Imali smo i manifestacije, iako je bilo teško vreme.

Uredili smo kompletan Dom zdravlja. U vrlo otežanim uslovima se to radilo, u doba korone. Dobijen je novi rendgen, kupljen je novi ultrazvuk. Iz programa prekogranične saradnje dobijeno je 5 malih ultrazvukova za štitnu žlezdu i kupljen je novi sanitet. Planiramo da kupimo još jedan, kao i da nabavimo jedan novi skener.

Završili smo sređivanje opštinske sale, tako da je dobila sasvim drugi izgled.

Kada su u pitanju vodovod i kanalizacione mreže, urađen je Stiški vodovod na koji je priključeno 50 domaćinstava u Kurjaču. Doveden je vodovod do manastira Nimnik u dužini od 3 km. Uradili smo projekat vodovoda do Rama. Završen je projekat zamene svih vodomera koji će biti na daljinsko očitavanje i zamene azbestnih cevi u samom Velikom Gradištu. Završena je i gasifikacija za opštinu Veliko Gradište.

Planiramo da u narednom periodu asfaltiramo negde oko 20 km ulica i puteva. Planiramo da i dalje uređujemo plažu, poseban akcenat da stavimo na samom jezeru, ali i selima. Planiramo i novi hotel. Imamo preko 30 000 m² pansionskih objekata u izgradnji, tako da očekujem da se naredne turističke sezone otprilike 500 000 novih kreveta stavi u funkciju. Jedan broj ljudi iz inostranstva gradi i ulaže.

Investicije koje planiramo ne bi mogli da sprovedemo bez Republike. Mislim da idemo dobrim putem, ima tu još mnogo posla da se odradi. Međuopštinska saradnja je jako značajna i treba je podići na visok nivo.“

Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, čestitao je sugrađanima predstojeće praznike i poželeo je da budemo živi i zdravi i da probamo da budemo pozitivni, da čuvamo ono što imamo, jer nemamo rezervnu opštinu i državu.

Izvor: RTV Mlava