Vlast u Požarevcu zabranila održavanje tribine u Domu kulture Veteranima poslednjeg rata

VESTI

(Izvor Blic)

Tribina „Da se ne zaboravi“ koju je organizovalo Udruženje ratnih veterana održana je večeras u porti manastira Sestroljin, umesto u sali Doma kulture u Požarevcu jer lokalna vlast nije odobrila korišćenje sale.

Predstavnik udruženja Zvonimir Blagojević rekao je da mu je „neshvatljivo da predsednik Srbije otkriva spomenik Tiboru Cerni, heroju sa Košara, a gradska vlast u Požarevcu ne dozvoljava korišćenje sale za promociju knjige „Pad noćnog sokola“ u kojoj je ovekovečeno obaranje NATO ponosa F117″.

– Od gradske uprave sam dobio odgovor da zahtev za korišćenje sale nije razmatran jer nije naveden broj ljudi koji će prisustvovati okupljanju, kao ni druge elemente na osnovu kojih bi utvrdili da li je skup dozvoljen ili nije – rekao je Blagojević.

On kaže da je sam sadržaj obaveštenja netačan i da lokalna samouprava sebi pripisuje ingerencije koje ima Ministarstvo unutrašnjih poslova.

– Uvidom u zakon jasno je da ne postoji nikakva obaveza prijave okupljanja u zatvorenom prostoru – rekao je Blagojević.

Isto udruženje je pre dva i po meseca održalo tribinu sa istim nazivom u maloj sali Centra za kulturu u Požarevcu i niko nije tražio da se dostave informacije kojima bi se utvrdilo da li je okupljanje dozvoljeno.

Blagojević najavljuje da će uložiti žalbu Zaštitniku građana zbog, kako je rekao, „skandaloznog ponašanja lokalne samouprave“.

Na tribini koja je održana u Poljani kod Požarevca prisustvovao je Zoltan Dani iz Skorenovca koji je 1999. sa svojom jedinicom oborio nevidljivi lovački avion F117.