Nsz 03

Za program Moja prva plata prijavilo se 5000 poslodavaca

Brančevski okrug Društvo Vesti

Za program Moja prva plata, čiji je treći ciklus u toku, do sada se prijavilo oko 5.000 poslodavaca, koji su oglasili oko 8.200 radnih mesta i iskazali interesovanje za blizu 12.000 nezaposlenih, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

„Prijavljivanje poslodavaca traje do četvrtka, 22. septembra a imajući u vidu našu naviku da sve radimo u poslednji čas, za očekivati je da će broj prijavljenih poslodavaca i oglašenih radnih mesta za angažovanje mladih biti još veći“, naveo je Martinović.

Prema rečima direktora NSZ Martinovića, prijavljuju se poslodavci iz svih krajeva Srbije, ali ipak po broju prijavljenih zahteva prednjače Beograd i Novi Pazar, a slede Niš, Novi Sad, Kragujevac, Jagodina.

Kada je reč o delatnostima prijavljenih poslodavaca i obrazovnim profilima koje traže, Martinović navodi da je najviše zahteva iskazano za srednjom stručnom spremom.

„Uglavnom je to administracija, trgovina, pravo, ekonomija. Dakle, traže se knjigovođe, računovođe, ali i konobari, medicinske sestre, vaspitačice. Imamo zahteve za velikim brojem trgovaca u maloprodaji, za administratorima sistema ali s obzirom da je oglašeno oko 8.000 radnih poziicija mozemo da kažemo da svi profili imaju šanse u ovom programu“, istakao je on.

Martinović je dodao da bi nezaposleni već sada trebalo da se pripreme i informišu kako bi  mogli da konkurišu, jer  se bliži kraj prve faze, odnosno prijavljivanje poslodavaca i počinje druga faze kada se prijavljuju nezaposleni mladi.

Prijavljivanje nezaposlenih počinje 3. oktobra i traje do kraja meseca, a oni će sve informacije o iskazanim potrebama poslodavaca i oglašenim radnim pozicijama moći će da nađu na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje kao i na portalu Moja prva plata.

Predviđeno je da se u program uključi 10.000 nezaposlenih do 30 godina.

Oni, objašnjava sagovornik Tanjuga, mogu da konkurišu kod jednog poslodavca na više pozicija i kod više poslodavaca.

„Angažuju se na devet meseci, a za to vreme oni sa visokom stručnom spremom dobijaju po 30.000 dinara a sa srednjom po 25.000 dinara. Nacionalna služba za zapošljavanje, osim novčanog dela uplaćuje i nakandu za slučaj povrede na radu ili profesionalnog oboljenja“, navodi Martinović, i dodaje da je iskustvo iz prethodna dva ciklusa ovog programa pokazalo da i poslodavci mladima koje angažuju dodatno plaćaju iz svojih sredstava.

To, ističe Zoran Martinović, svakako deluje stimulišuće na nezaposlene kao i činjenica da je oko 40 odsto mladih koji su učestvovali u ranijim, već završenim programima, dobilo posao.