prugovo

Zanimljivosti o selu – Prugovo

Vesti

Prugovo je dobilo ime, kako kažu predanja i zapisi putopisaca, tako što su brat i sestra blizanci izorali prugu oko sela plugom kog su vukli volovi blizanci. Na taj način selo se štitilo od kuge.

Najstariji pisani podatak o nastanku Prugova potiče iz 1467. godine, a nalazi se u Braničevskom tefteru, turskoj administrativnoj knjizi, koja se čuva u Carigradu i gde se kaže da je Prugovo te godine imalo 17 poreskih glava i 2 udovice. Poređenja radi, Lučica je imala 24, a Poljana 14 poreskih glava.

Međutim, najnovija istraživanja nedvosmisleno govore da je selo postojalo pre između 300 i 500 godina i da je bilo iznad groblja, na padinama brda. Spomenici na prugovačkom groblju, koji datiraju iz tog vremena nalaze se još u Porodinu i Oreovici, ali ne u ovolikom broju kao u Prugovu, gde su ih Prugovci lepo očuvali. Svi su smešteni u centralnom delu groblja, prema jugu. Po mišljenju stručnjaka, selo je bilo odmah iznad groblja, na padinama brda, vekovima se selilo, otišlo blizu reke, u hrastovu šumu (Selište) iz straha od Turaka, odatle se polako ponovo primicalo brdu, a danas su mu neke kuće sasvim blizu.

1912 godine, po popisu Srpske kraljevske akademije, Prugovo je imalo 1212 stanovnika. Danas, jedva da nas ima oko 900, od kojih nas je skoro trećina stalno ili privremeno u inostranstvu, najviše u Beču.