Efikasno Upravljanje Javnom Svojinom Za Uspešnije Lokalne Samouprave“

Završen projekat „Efikasno upravljanje javnom svojinom za uspešnije lokalne samouprave“

Društvo Požarevac Vesti

Projekat „Efikasno upravljanje imovinom za uspešne lokalne samouprave“ Exchange 5“ je završen prezentacijom rezultata projekata.

Pored grada Požarevca, kao vodećeg partnera u projektu su učestvovale i opštine Velika Plana, Žagubica, Veliko Gradište, Petrovac na Mlavi, Golubac i Kučevo, a osnovni cilj projekta je bio da se doprinese lokalnom razvoju kroz poboljšanje efikasnosti pružanja usluga u ovih sedam lokalnih samouprava. U okviru projekta, Grad Požarevac je evidentirao 130 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže, kao i geodetski elaborati za 200 kilometara podzemne infrastrukture.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović se ovom prilikom obratio prisutnima i istakao je da su lokalne samouprave pokazale sposobnost da realizuju projekte:

“Javna svojina je složena tema i ovaj projekat je bio odlična prilika da, sarađujući postignemo i više od onoga na šta nas nadležni zakoni obavezuju. Postupajući prema definisanim projektnim aktivnostima, kao i u skladu s zakonskom obavezom, izvršili smo prijavu velikog dela svoje imovine. Republičkoj direkciji za imovinu, izradili neophodnu projektno tehničku dokumentaciju i odredili građevinsku vrednost za preko 700 nepokretnosti nisko i visokogradnje. Realizacija ovog projekta doprinela je daljem razvoju naših sedam lokalnih samouprava kroz poboljšanje administrativnih kapaciteta i efikasnosti pružanja usluga. Dakle, preuzimanjem vlasništva i ovlašćenja nad datom lokalnom javnom imovinom, stvoreni su dodatni uslovi da efikasno upravljamo nepokretnostima koje posedujemo, stvoreni su preduslovi za naprednije razvojne aktivnosti u budućnosti. Takođe i ne manje važno, u pružanju usluga svojim građanima smo odgovorniji i rad naših opština je transparentniji. Verujem da će pomoću novog sistema upravljanja javnom svojinom, potencijalnim korisnicima biti lakše da pretražuju zemljište slobodno za ulaganje ili prostor za ulaganje, jer sada imaju kompletnu informaciju na jednom mestu, na zvaničnim internet stranicama opština partnera i te informacije će biti redovno ažurirane zahvaljujući novom načinu vođenja podataka o nepokretnostima. Potencijalni investitori, zainteresovani za korišćenje lokalne javne imovine će biti bolje informisani o kriterijumima korišćenja i transparentnoj alokaciji javne imovine.“

Danijela Tufegdžić menadžer projekta je ovom prilikom istakla da je prethodni projekat „Exchange 4“, bio proglašen za najbolji u Srbiji i samim tim je nastavljena saradnja između ovih opština i u ovom projektu.

Na skupu su se obratili i Dragan Milić predsednik opštine Veliko Gradište i Goran Ristić zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi.

Vrednost projekta iznosila je 208.650 evra.