zvezdina-lopta-bari-91

Zvezdina lopta “Bubamara“ iz Barija “na lečenju“

Vesti Zanimljivost

Jedna veoma retka fudbalska relikvija – lopta tkz „bubamara“ završila na stolu za „reanimaciju“ u Centralnom institutu za konzervaciju i restauraciju u Beogradu. Reč je o „Zvezdinoj“ lopti koju su potpisali i „lansirali“ na tribine stadiona u Bariju 1991. godine…

Konzervatorka Centralnom institutu za konzervaciju i restauraciju (CIK), Danijela Jovanović, koja radi na „reanimaciji“  Zvezdine lopte, objašnjava u kakvom stanju je lopta došla u njene ruke.

„Lopta se deformisala i ispustila vazduh pa smo morali prvo da je rašijemo i izvadimo joj unutrašnju gumu“, objašnjava konzervatorka „operaciju spasavanja“.

Napominje da su pre hitne intervencije, „krvnu sliku“ lopte proverili na Tehnološkom fakultetu u Beogradu, gde su rezultati pokazali da je reč o ozbiljnim povredama nastalim tokom godina.

„Ispunjavamo pukotine na lopti koje su nastale tokom godinama. Vreme kada je ova lopta korišćena je početak upotrebe lopti od veštačkog materijala, odnosno plastike, jer do tog vremena, u upotrebi su bile lopte od kože“, navodi Danijela Jovanović.

Prema njenim rečima, u pitanju je lopta koja je doneta sa finala Kupa šampiona u Bariju 1991. godine i na kojoj se nalaze svi potpisi fudbalera „Crvene zvezde“.

„Ovo je jedna od retkih lopti koja je uhvaćena na terenu i koju su fudbaleri nakon utakmice bacili u publiku i koja ima potpise svih fudbalera ‘Crvene zvezde’ iz tog perioda“, predstavlja Danijela svog okruglog „pacijenta“.

Obećava, uskoro će potpisi fudbalera „Crvene zvezde“ Pančeva, Prosinečkog, Jugovića…biti ponovo jasno vidljivi.

Direktorka Centralnog instituta, Suzana Polić, kaže da je posao njenog tima restauratora sličan lekarima, jedni spasavaju život ljudi, drugi, život predmeta.

„Lopta koje je doneta je, u međuvremenu, izgubila na izgledu i potpisi su počeli da blede i u poslednjem momentu je doneta kod nas da je spasemo. Ispituje se stanje predmeta kao u medicini, pravi se anamneza, a zatim se traži lek za njihovo stanje“, objašnjava direktorka.

izvor:Tanjug