Viminacium

160 GODINA POŽAREVAČKIH APOTEKARA

VESTI

Zdravstvena ustanova “Apoteka“ Požarevac danas je proslavila 55 godina postojanja ustanove i 160 godina apotekarstva u Požarevcu. Svečana akademija održana je u Arheološkom parku Viminacijum.

Svečana akademija

 

Direktor Nebojša Jorgovanović je istakao da su arheološka iskopavanja u Viminacijumu otkrila veći broj medicinskih instrumenata i originalnih lekova iz I veka nove ere.

Nebojša Jorgovanović – direktor Zdravstvene ustanove “Apoteka“ Požarevac

 

Govoreći o aktuelnom trenutku, Jorgovanović je podsetio na pozitivan bilans ustanove uprkos činjenici da se u većini situacija ne rukovode ekonomskoj opravdanosti pojedinih apoteka koje su u njihovom sastavu.

Svečana akademija

 

U ukupno 35 apoteka u Braničevskom okrugu opslužujemo više od 180.000 ljudi. U poslednjoj deceniji postojanja naša mreža postala je bogatija za sedam novih apoteka. Kako nam je cilj da zdravstvenu uslugu učinimo dostupnom svim stanovnicima okruga, u ovom trenutku imamo 14 objekata u ruralnim sredinama u kojima nema privatnog sektora. U ovom slučaju etika nam je bila iznad zarade, te ih finansiramo iz ukupnog profita ustanove. – kazao je Jorgovanović, koji se u svom obraćanju još osvrnuo na neadekvatne zakonske odredbe u ovom sektoru, koji državnim apotekama otežavaju poslovanje u odnosu na privatne.

Prisutnima se potom obratio i predsednik Skupštine Grada Požarevca, Bojan Ilić, koji je rođendan čestitao željom, da u gradu, čiji je      ponosni predsednik Skupštine, u budućnosti sve više bude, kako to kaže naš narod, kao u apoteci… i to ne bilo kojoj, već onoj najboljoj i najlepšoj, našoj požarevačkoj.

Predsednik Skupštine Grada Požarevca – Bojan Ilić

 

Na svečanoj akademiji, pored mnogobrojnih gostiju iz sveta farmacije bili su prisutni i skupu se obratili i dekan Farmaceutskog fakulteta Zorica Vujić, kao i predsednik Saveza farmaceutskih udruženja Srbije, Vesna Matović.