PROSLAVA JUBILEJA

Vesti

Izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje uglja u EPS-u Slobodan Mitrović kazao je da je, za 30 godina eksploatacije uglja iz stiške ravnice, proizvodnja uglja u Drmnu obezbedila sedam godina celokupne proizvodnje električne energije u Srbiji.

„Ovih 30 godina i ukupno 147 godina rudarstva u Kostolcu, potvrđuju da Kostolac i dalje ostaje riznica industrije Srbije sa svojom proizvodnjom i rezultatima“, kazao je on na svečanosti upriličenoj povodom tog jubileja u Upravnoj zgradi TE-KO Kostolac.

On je naglasio da ostvarena proizvodnja na povrsdinskom kopu Drmno u prethodnom periodu još više dobija na značaju, jer je, kako je dodao ,taj kop jedan od najkomplikovanijih kopova u EPS-u kada je reč o hidrogeološkim uslovima.

„Prethodnih 30 godina u Drmnu bile su svakodnevna borba za prirodom za svaku tonu i kubik“, kazao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, uz primenu svih mera zaštite životne sredine, ugalj treba da se zadrži kao energent budućnosti bez obzira što se drugi izvori pokušavaju predstaviti kao njegovi naslednici.

On je kao potvrdu toga naveo podatak da je u 2016. u Evropi smanjena proizvodnju uglja sa 420 miliona na 380 miliona tona, ali da je zato uvezla više od 100 miliona tona kamenog uglja iz ostalih zemalja.

„Ugalj i dalje ostaje osnovni i neizbežni energenat za proizvodnju električne energije u 21 veku“, kazao je on i poželeo zaposlenima na kopu Drmno da u budućnosti imaju što manje povreda na radu a što veću proizvodnju od koje će imati i finansijskog efekta koji treba da omogući dalji razvoj.

Direktor za proizvodnju uglja ogranka TE-KO Kostolac Ivan Tašić kazao je da su prve tone lignita na Drmnu iskopane 30.aprila 1987, a da su prvi rudarski radovi na tom površinskom kopu otpočeli 1984.

„Sa prvim tonama uglja iz stiške ravnice otvoreno je i novo razvojno poglavlje kostolačkog ugljenog basena.Od tada danas ovaj kop se stalno razvijao u skladu sa planovima i vizijama rudarsko energetskog razvoja ovog kraja i EPS-a“, rekao je on.

Prema rečima Tašića, kop Drmno danas spada u red savremenih površinskih kopova i ima pet sistema za otkrivanje i jedan rudarski sistem za iskopavanje uglja.

Godišnje se na kopu Drmno, kako je dodao, proizvede preko devet miliona tona uglja i otkopa preko 40 miliona kubika jalovine.

Godišnji rekord u proizvodnju uglja od oko 9,23 miliona tona na kopu Drmno ostvaren je 2011, a jalovine 2013, od oko 41,12 miliona kubika.

Izvor: Kurir