Kucevo Motivi 03

55. Smotra narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi“

BRANIČEVSKI OKRUG KUČEVO VESTI

Kučevo je još jednom bilo prestonica očuvanja kulturnog nasleđa Srbije – 55. Smotra narodnog stvaralaštva „Homoljski Motivi“ sabrala je više stotina čuvara tradicije našeg podneblja iz više desetina gradova i naselja širom voljene Srbije! Defile je bio veličanstven, a prilikom otvaranja veoma nadahnuto, emotivno i sa visokim poetskim nadahnućem besedili su Vrhovni pastir Homolja Lepomir Ivković i predsednik opštine Kučevo dr Ivan Rajičić koji je rekao:

Foto:P.J.

Poštovani gosti, dragi sugrađani, uvaženi narodni umetnici, čuvari naše tradicije i kulture, velika je čast stajati danas pred vama i kao domaćin poželeti vam dobrodošlicu u naše Kučevo, u naš valovit Zvižd.

Oni koji prvi put dođu u ovaj kraj dive se lepoti netaknute prirode, oduševe ih ukusi tradicionalne kuhinje i srdačni meštani, zavedeni ih raskoš i temperament naših narodnih igara, pesama i muzike, koje ljubomorno čuvamo vekovima. Oni koji u naš zavičaj iznova dolaze, mami i iznova zadivljuje upravo to bogatstvo. Nemerljivo, neuporedivo sa svim blagom ovoga sveta.

Taj ton iz grla pevača svaki poskok i ropota igrača i zvuk bušena kao poziv na okupljanje… To je ono što nam sa prvim zracima svetla svakoga dana ukazuje ko smo, odakle smo i koliko vredimo.

I sada kada nas izazovi vrebaju sa svih strana i kao društvo u celini i kao pojedince naš narod zna i veruje da je istina jedna, da je pravda nepobediva, da je život nepobediv, jer tako u svakom predanju koje smo o starina naučili.

,,Zlatna vatra danas gori u Homolju, a iznad nje od tkanice duga“, napisali su neki mudri ljudi opisujući prve „Homoljske motive“.

Danas smo mi čuvari te vatre, prihvatili smo se odgovornog posla da plamen održavamo, a tkanje učinimo što šarenijim i bogatijim. Plamen narodne tradicije, mudrost prethodnih pokoljenja osvetliće nam budućnost i pokazati put.

Zato je, dragi prijatelji, velika sreća i velika obaveza stajati danas pred vam. Činim to punog srca, jer dok je vas biće i ,,Motiva“!

 

Živeli!

Prisutnima se obratio i gospodin Renato Randon, zamenik gradonačelnika Opštine Lonigo u Vićenci, Italija, koji je pozdravio sve prisutne i ukazao na značaj očuvanja tradicije i kulture srpskog naroda u inostranstvu.

U okviru svečanog otvaranja videli smo folklorni ansambla Centra za kulturu ,,Dragan Kecman“, koji su nam izveli Kučevljanku, a potom i koreografiju narodnih igara iz Zvižda i Homolja Dejana Trifunovića Oj ovčare, beli jaganjčare!

Važnost saradnje u organizaciji festivala tradicionalne muzike i igre potvrđuje se i kroz redovno učešće na „Homoljskim motivima“ kulturno – umetničkih društava iz cele Srbije.

Foto:P.J.

Učesnici koji su dali doprinos realizaciji ovogodišnje 55. Smotre, i kojima dugujemo veliku zahvalnost su: KUD Ilinsko Vrelo iz Ilina, OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke, Stefan Radovanović iz Metovnice, Škola tradicionalnih instrumenata Bor, Marina Marić solista, KUD „Vlaško kolo“ iz Osanice, pevačka grupa „Arija“ iz Malog Crnića, Stana Germanović solista, KUD „Krivelj“ iz Krivelja, pevačka grupa „Studenac“, KUD „Štule“ iz Voluje, Danijela Marković solista, zdravičar Vlasta Bačilović, KUD „Neresnica“ iz Neresnice, Milica Filipović solista, Mihaela Frfulanović solista, KUD „Tehnička škola“ iz Žagubice, KUD „Sedmica“ iz Ugrinovaca, KUD „Mladost“ Lonigo iz Italije, i svi ostali veterani i omladinci.

 

Izvor: eKučevo