Most V Morava Ljubicevo 01

Poljoprivrednici sa teritorije Požarevca blokirali most na Velikoj Moravi

POŽAREVAC VESTI

Poljoprivrednici sa teritorije Požarevca sa više od 200 traktora, u saradnji sa kolegama iz kragujevačke Rače, zatvorili su Đerdapsku magistralu kod Moravskog mosta.

Za razliku od četvrtka, kada je postojao alternativni put ka istočnoj Srbiji, polovina traktorista se danas izmestila kod mosta između Ljubićeva i Osipaonice. Time je potpuno blokiran saobraćaj ka Istoku, kao i veza Požarevac-Smederevo.

„Mi smo se pomerili ka autoputu. Ovo je radikalizacija naših protesta. Mi idemo ka autoputu. Totalna je obustava saobraćaja u Braničevskom okrugu, Majdanpek, Kladovo, Veliko Gradište, Golubac, Petrovac na Mlavi, sve je blokirano. Očekivali smo ovde velike policijske snage. Ni jedan naš zahtev nije ispunjen. Svi zahtevi iza kojih su stala udruženja nije ispunjen. ne bih komentarisao ‘poljoprivrednike’ koji su bili kod predsednika Srbije Vučića“, rekao je za  Nedeljko Savić, predsednik Kriznog štaba poljoprivrednika Stiga.

On kaže da će u koordinaciji sa ostalim poljoprivrednim udruženjima doneti odluku o daljem toku protesta.

Njihovi zahtevi ostaju isti. Žele jednake uslove sa ostalim poljoprivrednicima u Evropi, referentnu otkupnu cenu pšenice od 32 dinara po kilogramu, kao na berzama u Budimpešti i Parizu, subvencije po hektaru od 300 evra i 100 litara plavog dizela, kako bi bili konkurenti na tržištu na kojem posluju.

Ratari su blokirali i kružni tok na ulazu u Kraljevo iz pravca Čačka, tako da se ne može ni u taj grad, ni ka Raškoj, ni  Novom Pazaru.

Država je juče prihvatila većinu zahteva poljoprivrednika – povećavaju se subvencije po grlu, premije za mleko i zaštitne takse za tvrde sireve. Time su zadovoljni predstavnici proizvođača mleka iz Mačve i odgajivača goveda iz centralne Srbije koji su razgovarali sa predsednikom.

Izvor: Mediji

Foto:P.J. L.J.