Bećarac bio baš banatski

Kultura

U Ostrovu, nadomak Kostolca, uspešno je održan 10. Ostrovački bećarac, jedinstvena manifestacija koja je trajala od 9 do 15. jula.

Održana su takmičenjea u kuvanju riblje čorbe, izložbi slika, domaćoj radinosti, prodaji specijaliteta domaće kuhinje, fijakerijadi, sportskom takmičenju veterana u fudbalu, takmičenje u pevanju bećarca i izbor za Mis bećarca.

Za takmičenje u kuvanju riblje čorbe prijavilo se 72 takmičara, što je pokazatelj popularnosti ove tradicionalne manifestacije. Prvo mesto, po oceni žirija, osvojio je Goran Stojićević iz Starog Kostolca, drugo mesto Gorica Savić iz Požarevca, a treće mesto pripalo je Gostoljubu Spasojeviću iz Starog Kostolca. Na takmičenju u „Košaranju“- hvatanju ribe pletenim korpama, pobedu je odneo Sava Erdeljan.

Nakon takmičenja meštani sela Ostrova pripremili su bogat kulturno umetnički program. Na samom početku hor manastira Rukumija „Sveti Roman Slatkopojac“ izveo je himnu Republike Srbije, a potom i pesmu „Oj Srbijo mila mati“, nakon čega je podignuta zastava i izvedena himna „Bećarac“.

Centralni događaj ove manifestacije održan je na glavnoj bini, gde su se smenjivali folkloristi, ali i pevači – takmičari u pevanju „bećarca“. Na početku glavnog programa prisutne je najpre pozdravio dr Dragan Rogožarski, predsednik OO 10. Ostrovački bećarac koji je naveo sve zaslužne ljude ali i organizacije za ovu manifestaciju već godinama unazad. Pozdravni govor održao je i predsednik Saveta MZ Ostrovo, Đura Radić.

Bećarac je i zvanično otvorio predsednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić. On je u svom obraćanju pozdravio sve prisutne, i u ime organizatora poželeo je dobrodošlicu svim gostima, a Ostrovljanima da nastave sa tradicijom održavanja kuturne manifestacije koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posetilaca.

Među brojnim zvanicama pored predsednika Gradske opštine Kostolac Ivana Savića prisustvovali su gradonačelnik grada Požarevca Bane Spasović, zamenik predsednika GO Kostolac Saša Grubetić, direktorka Kulturno – sportskog centra „Kostolac“ Jelena Šamanc i mnogi drugi.

Festival, deseti po redu, organizovali su Mesna zajednica Ostrovo i Kulturno – sportski centar „Kostolac“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac.