Kucevo Centar Za Kulturu 1

Biblioteka „Nikola Sikimić – Maksim“ Kučevo, 27. januara slavi 150. rođendan

BRANIČEVSKI OKRUG KUČEVO KULTURA VESTI
Na Svetog Savu daleke 1873. godine osnovana je Čitaonica u Donjoj Kruševici (potonjem Kučevu), čiji je naslednik današnja biblioteka, te se ovaj datum proslavlja kao  slava i  Dan biblioteke.
Ove godine navršava se 150 godina od osnivanja Čitaonice, te će se sutra  obeležiti taj veliki jubilej i tako započeti godinu u kojoj ovu kulturnu ustanovu čekaju veliki i važni događaji.

Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“ Kučevo vodi poreklo od Čitaonice osnovane u Gornjoj Kruševici, kako se nekada zvalo Kučevo, daleke 1873. godine. Od tada je često menjala lokaciju i radila sa prekidima. U sastavu Doma kulture u Kučevu radi od 1984. do 1996. godine, kada postaje samostalna ustanova.

Biblioteka je smeštena na drugom spratu Centra za kulturu „Dragan Kecman“ u Kučevu, na Trgu Veljka Dugoševića 30. Raspolaže prostorom kvadarature 172 m2. Čine je dve prostorije: odeljenje za odrasle sa čitaonicom i dečjim odeljenjem i kancelarija za zaposlene. U svom fondu poseduje preko 35.000 publikacija, a taj broj se stalno povećava.

Osnovna delatnost Biblioteke jeste čuvanje i izdavanje publikacija korisnicima, ali ona i na druge načine učestvuje u kulturnom životu Opštine Kučevo: organizuje književne večeri, promocije knjiga, kao i specijalne tematske autorske projekte, tako da je Biblioteka postala jedan od najvažnijih nosilaca kulture u Kučevu.