Požarevačka gimnazija dobitnik Svetosavske nagrade kao najviše priznanje u oblasti obrazovanja

Društvo Požarevac Vesti

Ministarstvo prosvete RS ustanovilo je Svetosavsku nagradu kao najviše priznanje u oblasti obrazovanja.

Konkurs za nagradu Ministarstvo objavljuje u novembru svake godine. Pravo da budu predloženi za dodelu Svetosavske nagrade imaju: učenici osnovnih i srednjih škola, studenti svih nivoa studija, zaposleni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, školama sa domom učenika i visokoškolskim ustanovama, ustanove (predškolske, osnovne i srednje škole, škole sa domom učenika, visokoškolske ustanove, ustanove učeničkog i studentskog standarda, naučno-istraživačke ustanove), stručna društva i zajednice škola, autori stručnih i naučnih dela iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, ostali pojedinci i institucije koje učestvuju u formalnom i neformalnom obrazovanju i svojim angažovanjem doprinose razvoju obrazovanja i vaspitanja (novinari, mediji, privredna društva, izdavačke organizacije, fondovi, zadužbine i drugi).

Predlagač može biti pravno ili fizičko lice.

Nagrada se dodeljuje 27. januara, na Dan Sv. Save. Svake godine dodeli se tridesetak nagrada, od kojih je jedna predviđena za kategoriju gimnazija.

Požarevačka gimnazija je predložena za ovo visoko priznanje već nekoliko puta od strane različitih predlagača: Srpsko filozofsko društvo, FON, Pravni fakultet, Društvo za srpski jezik Srbije, Pedagoško društvo Srbije… Ovaj put, Požarevačku gimnaziju, desetu po starosti među gimnazijama, predložila je Zajednica gimnazija Srbije, jer je naša škola u ovoj grupi obrazovnih institucija prepoznatljiva po svojim aktivnostima i rezultatima u mnogim oblastima. Predlog su podržali aktivi direktora osnovnih i srednjih škola našeg grada.

Ministarstvo prosvete je poslednjih nekoliko godina prepoznavalo i promovisalo primere dobre prakse iz Požarevačke gimnazije: Škola je izabrana u grupu 20 škola za projekat Podsticanje demokratske kulture u školama, izabrana je za mentorsku školu u projektu Kvalitetno obrazovanje za sve, predstavljala je svoje rezultate Primene IKT u nastavi na štandu Ministarstva prosvete, na Međunarodnom sajmu obrazovanja u Novom Sadu, izabrana je za najbolji primer preventivnog rada u sprečavanju nasilja.

Verujemo da su predlaganje koje je poteklo od Zajednice gimnazija kao baze i upućenost Ministarstva prosvete u kvalitete koji se neguju i razvijaju u Požarevačkoj gimnaziji doprineli odluci da Požarevačka gimnazija bude ovogodišnji laureat ovog značajnog priznanja u kategoriji gimnazija.

Dodela Svetosavskih nagrada biće održana u petak, 27. januara 2023. godine, u 11.00 časova, u Pres sali Vlade Republike Srbije, u Nemanjinoj 11. Nagradu će u ime škole primiti Danijela Žukovski, direktorka Požarevačke gimnazije.

Dobitnici Svetosavskih nagrada, se tradicionalno predstavljaju i na Svetosavskoj akademiji, uz izlazak dobitnika na binu tokom trajanja kulturno – umetničkog programa. Svetosavska akademija počinje 27. januara u 20.00 časova direktnim prenosom na RTS.

Takođe, Svečana akademija povodom Dana Svetog Save biće upriličena u četvrtak, 26. januara 2023. godine, u 17h, u Svečanoj sali Požarevačke gimnazije. Gost – besednik je Milo Lompar, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu.