Čekaju nas jači vetrovi i silnije grmljavine, oluje, grad i kiša

Vesti

Predstojeće leto biće, najverovatnije, toplije nego prethodna. To znači da u atmosferi ima više vodene pare, pa treba očekivati ozbiljnije letnje nepogode koje će biti češće, veće i žešće nego što je to bilo pre samo desetak godina, prenose.

Tropski cikloni biće češći i snažniji nego doskora, što podrazumeva jače vetrove i silnije grmljavine, oluje, grad i kišu.

Poslednje tri godine bile baš tople, svaka toplija od prethodne, a to se, kako kaže, nikada nije dogodilo za vek i po meteoroloških osmatranja.

Proizvodnja energije sagorevanjem fosilnih goriva, već sada je doprinela da u atmosferi ima 40 odsto više ugljen-dioksida nego u predindustrijsko doba. Ovaj gas nema gde da ode i najodgovorniji je za stvaranje efekta staklene bašte kao i za povećanje prosečne godišnje temperature za više od jedan stepen u odnosu na pre 150 godina.

Ukoliko se ovako nastavi, ta temperatura može vrlo brzo, već za 20-30 godina, da se poveća za dva stepena.

Ako mi u predstojeće dve-tri decenije dozvolimo da se srednja godišnja temperatura poveća za više od dva stepena, već će unuci naših unuka imati velike probleme. Ne samo da će im biti suviše toplo, nego će se nivo svetskog mora neprekidno podizati, za do nama nestvarnih 60 metara. Svi veliki gradovi tada bi otišli pod vodu. Nema zidova koji u tom slučaju mogu da spreče katastrofu.

Čovečanstvu, tokom predstojećih 20-30 godina, predstoji bitka za život potomaka na Zemlji.

Ta bitka se može dobiti jedino ako se potpuno zaustavi proizvodnja energije sagorevanjem fosilnih goriva. Treba da podržavamo sve načine proizvodnje energije obnovljivim izvorima.