Dan Vojske Srbije – 23. april

Vesti
Dan Vojske Srbije – 23. april
Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.
Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske. Kao produkt samostalnosti srpske države usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća.
Kako je stvaranje stajaće vojske, od najpre „upisnika“, a kasnije „soldata“, prošlo neopaženo od Porte, Narodna skupština je ozvaničila naziv „soldati“. Uvode se prvi regruti, koji su ostajali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen. Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu. Ustanovljene su uniforme, odnosno „mundiri“.
Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, dakle iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu. Tu leže koreni duboke povezanosti našeg naroda i naše vojske. Vojska Srbije neguje ovu suštinsku vezu, tako da i u uslovima profesionalizacije ostaje privržena građanima Srbije i pomaže im kad god je to potrebno. Građani, takođe, prepoznaju tu sudbonosnu povezanost i cene napore koje vojska čini za opšte dobro.
Veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, zaposlenje u svojstvu profesionalnog vojnika i za školovanje u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji na najbolji način potvrđuju da je poverenje građana u Vojsku Srbije veliko i da vojna profesija u očima mladih zauzima istaknuto mesto.
Kako je danas obeležen ovaj praznik, u kasarni „Veljko Dugošević“