Donesena odluka o povlačenju obrazovnog paketa o SEKSUALNOJ EDUKACIJI

Vesti

Donesena odluka u Ministarstvu prosvete da se iz upotrebe povuku obrazovni paketi o seksualnoj edukaciji

Povodom saopštenja Incest trauma centra da su Obrazovni paketi za učenje o temi seksualnog nasilja svojina tog centra i da se ne mogu revidirati a da se ne povrede njihova autorska prava, Ministarstvo prosvete donelo je odluku da te obrazovne pakete u potpunosti povuče iz upotrebe”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Istovremeno je odlučeno da se u narednom periodu formira tim stručnjaka, dečijih psihologa i pedagoga, koji će izraditi novi pomoćni materijal za nastavnike i vaspitače namenjen prevenciji i sprečavanju seksualnog nasilja nad decom.

“Tokom rada novi tim će se u potpunosti pridržavati kriterijuma uzrasta deteta i karakteristika šireg konteksta u kojem dete, odnosno učenik, odrasta, naravno uz uvažavanje principa nulte tolerancije prema bilo kom obliku nasilja”, navodi se u saopštenju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ne poriče da je iz EU uticano da se obrazovni paket za učenje o seksualnom nasilju nad decom nađe u našim školama i vrtićima, ali ističe da „nama ne može niko da nametne ono što nećemo da prihvatimo u celosti”

– Delovi sadržaja nisu prilagođeni uzrastu dece, a ima i poglavlja nastavnog materijala koja nisu u skladu sa našom tradicijom i kulturom. Delovi paketa će biti preuređeni, a neki će biti u potpunosti povučeni – najavio je Šarčević.

Da podsetimo, obrazovni paket oko koga se podigla bura nedavno je prosleđen direktorima vrtića, osnovnih i srednjih škola, sa sugestijom da može biti korišćen u nastavi deset predmeta. Na 450 stranica nastavnog materijala, između ostalog, objašnjeno je šta su francuski poljubac, masturbacija, analni i oralni seks, opisane su seksualne scene i dat je predlog kako odgovoriti učeniku kojem se sviđa pripadnik istog pola. A na pitanje da li je porodica sigurno mesto za dete, sugerisano je da se porodica može označiti i kao „najopasnije mesto u modernom društvu”.