Vetropark

Danas počinje da radi vetropark Krivača

BRANIČEVSKI OKRUG GOLUBAC KUČEVO VELIKO GRADIŠTE VESTI

Polovinu sredstava uložio je slovenački investicioni fond. U jedan od najvećih projekata zelene energije u regionu investirali su 82,5 miliona evra. Isti iznos dala je i MK grupa.

Na istoku Srbije danas će zvanično biti pušten u rad vetropark Krivača. To je jedna od prvih investicija slovenačkog investicionog fonda Alfi Green, koji je u projekat uložio oko 82,5 miliona evra. Isti iznos obezbedio je i koncern srpskog biznismena Miodraga Kostića, MK Group.

Ukupna vrednost vetroparka je tako 165 miliona evra. Investiciju kreditira konzorcijum četiri banke: austrijska Erste banka, Rajfajzen banka, OeEB i slovenačka NLB. To je jedan od najvećih projekata zelene energije u regionu.

Snabdevanje 75.000 domaćinstava

Vetrenjače su podignute u opštinama Golubac, Kučevo i Veliko Gradište u avgustu prošle godine. Elektrana je probno počela sa radom u novembru, kada je počela i prodaja električne energije, pod dugoročnim ugovorom sa energetskom kompanijom AKSPO iz Švajcarske.

Instalisana snaga vetroparka je 105,6 megavata. Očekuje se da će 22 vetroturbine proizvoditi 310 gigavat sati zelene energije godišnje. Proizvodnja na 56 kvadratnih kilometara je dovoljna za snabdevanje oko 75.000 domaćinstava.

Investitori navode i da će vetropark Krivača smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 120.000 tona godišnje.

Vetrenjače su visoke 179 metara, dužina svake lopatice je 74 metra. Turbine je isporučio nemački proizvođač Nordek, a trafo stanicu slovenačka kompanija Kolektor Etra.

Projektom je izgrađeno 30 kilometara novih puteva i 40 kilometara dalekovoda.

Izvor: Forbes

Foto:Pixabay