Vetroelektrana Banat Korak Blize Izgradnji

Stigla oprema za vetropark Kostolac

KOSTOLAC POŽAREVAC VESTI
Prva oprema za vetropark Kostolac, prvi vetro projekat Elektroprivrede Srbije, je stigla, počeli smo gradnju solarne elektrane Petka i uz projekat od 1 gigavata solarnih samobalansirajućih elektrana i uz buduću reverzibilnu hidroelektranu Bistrica, EPS se priprema za budućnost, za drugačiji proizvodni portfolio, održivo poslovanje, uz obavezno obezbeđenje sigurnosti snabdevanja, rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS, na Beogradskom energetskom forumu tokom panela o ubrzanju puta za dekarbonizaciju elektroprivreda regiona.
Kako je EPS saopštio na svom sajtu, Živković je istakao da je projekat reverzibilne HE Bistrica, snage 628 MW, jedan od strateških projekata bez kojeg nema ni većeg učešća OIE u narednim decenijama. Živković je naglasio i da je već sada jasno da će cirkularna ekonomija i veštačka inteligencija biti teme koje će pored dekarbonizacije obeležiti vreme pred nama i najviše uticati na dalju budućnost energetskog sektora.
– Dekarbonizacija i zamena proizvodnje iz fosilnih goriva je poseban izazov za energetiku, ali ove tri oblasti imaće ključni uticaj ne samo na energetski sektor, već i na sve druge oblasti. Ako smo u prošlom veku sveću i ognjište zamenili sa sijalicom sada je menjamo solarnim panelima i toplotnim pumpama – rekao je Živković.
Izvor: eKapija
Foto: Pixabay