DRUŠTVENI VRTOVI mogu biti „Supermarketi na otvorenom“

VESTI

Društveni vrtovi sve popularniji u Beču

Cilj projekta je pored uzgoja voća i povrća i zbližavanje građana i razvijanje dobrosusedskih odnosa te oživljavanje napuštenih proizvodnih pogona.

Pored mnogih gradskih vrtova, koji se dodeljuju zainteresovanim građanima, u Beču je sve više i zajedničkih društvenih vrtova, ističu iz kancelarije za spoljne poslove grada Beča. Sjajan primer takvog vrta je i onaj pokrenut u bečkoj gradskoj četvrti Lizing na površini bivše fabrike kovčega. Cilj projekta je pored uzgoja voća i povrća i zbližavanje građana i razvijanje dobrosusedskih odnosa kao i oživljavanje napuštenih proizvodnih pogona koji često zjape prazni i ogoljeni.
Društvenom vrtu iz Lizinga ili kako ga njegovi korisnici od milja nazivaju „supermarketu na otvorenom“ ovo je druga sezona, a nedavno je organizovana i velika zajednička berba. Korisnici vrta naime zajedno obrađuju sve raspoložive gredice, ali i ravnopravno dele i plodove svoga rada.

„Nekadašnji fabrički krugovi često su zapušteni i nepristupačni i čini se kao da ne pripadaju četvrti u kojoj se nalaze. Cilj projekata poput ovog je da takve površine postanu deo gradske površine, odnosno da ponude prostor za zabavu i rekreaciju“, rekla je zamenica bečkog gradonačelnika Maria Vasilaku iz redova „Zelenih“ koja je takođe građanima pomagala u jesenjoj berbi