Larva – rešenje za RAZGRADNJU PLASTIKE

ZABAVA

Larva velikog voskovog moljca rešenje za plastični otpad?

Rešenje za razgradnju plastike koja zagađuje životnu sredinu mogla bi da bude larva velikog voskovog moljca – Galleria mellonella. Grupa naučnika je otkrila da ona može da svari polietilen, koji se najčešće koristi za proizvodnju ambalaže.

Larve nagrizaju plastiku za manje od sat vremena
Ova materija se teško razgrađuje i izuzetno je otporna. Federika Bertokini ( Federica Bertocchini) iz Španskog centra za nacionalna istraživanja (CSIC) otkrila je osobine larve koje mogu da pomognu.
Ona je pčelar amater, a pomenuta larva oštećuje saća košnica. Primetila je da su se na kesama, u koje je stavljala zaraženo saće, pojavile rupe. Istraživanje je sprovedeno i na kesama u Velikoj Britaniji. One su, zahvaljujući stotinala larvi, nagrižene za manje od sat vremena.
Svaka osoba godišnje upotrebi oko 230 kesa, a to je više od 100.000 tona otpada. Da bi se one razgradile, potreban je čitav vek!
Industrijska proizvodnja?
Veruje se da one, ne samo da jedu plastiku, nego je hemijski razlažu pomoću supstance iz pljuvačnih žlezda.
„Ako je reč o jednostavnom enzimu, onda bismo mogli da ga proizvodimo u industrijskim razmerama zahvaljujući biotehnologiji“, rekao je Paolo Bombeli (Paolo Bombelli), jedna od autora istraživanja sa Univerziteta u Kembridžu.