Srpsko Grčko Udruženje Risto Kolonjas 01

Društvo srpsko-grčkog prijateljstva „Rista Kolonjas“ Požarevac svečanom sednicom obeležilo je 30 godina od osnivanja

Društvo Požarevac

Društvo srpsko-grčkog prijateljstva „Rista Kolonjas“ Požarevac svečanom sednicom obeležilo je 30 godina od osnivanja.U sklopu obeležavanja održana je svečana skupština društva i otvorena je izložba koja predstavlja prvih 30 godina društva.

Tri decenije postojanja društva srpsko – grčkog prijateljstva ,,Rista Kolonjas“  znače tri decenije prijateljstvo dva bratska naroda, koje povezuje burna istorija Srbije i Grčke, kako ističe Predrag Mijatović, predsednik Skupšine grada Požarevca,  nikada nije bila obeležena i najmanjom razmiricom već razumevanjem i poverenjem dvaju naroda.

Rista Kolonjas  čije ime nosi udruženje došao je iz Janjine 1876. godine. Najpre je bio pekar u pekari svog oca a potom je postao hotelijer koji je bio uvek uz svoje sugrađane i grad u kome je odrastao i stvorio porodicu.

Miroslav Mratinković, predsednik  društva srpsko – grčkog prijateljstva „Rista Kolonjas“ osvrnuo se na celokupan rad društva od osnivanja. Škola grčkog jezika realizuje su u OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“, a predavač je Evangelis Svirakis koga je poslalo grčko ministartvo prosvete.

Na svečanoj sednici dodeljana su i priznanja članovima, prijeteljima i dobrotvorima društva.

Izvor: SatTv