Odrzan Bibliosalon Sa Dejanom Risticem 4

Održan BiblioSalon sa Dejanom Ristićem u Kučevu

Brančevski okrug Kultura

U četvrtak 8. 12. u čitaonici Biblioteke „Nikola Sikimić Maksim” u Kučevu održan je BiblioSalon sa Dejanom Ristićem, istoričarem i jednim od naših vodećih stručnjaka u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa i kulture sećanja.

Neposredan povod za gostovanje bila je knjiga „Nestvarni” (Vukotić Media, 2022), koja predstavlja zbirku eseja o mitskim ličnostima srpske istorije, koji su, premda istorijski nestvarni,  neizmerno važni za razumevanje našeg nacionalnog identiteta i kulturno-istorijskog nasleđa, i kao takvi, u srpskoj tradiciji i narodnom pamćenju, i te kako stvarni. U razgovoru je bilo reči i o tri prethodne knjige eseja Dejana Ristića: „Mitovi srpske istorije”, „Zablude srpske istorije”, „Legende svetske istorije”, ali i o pojmu „izmišljene tradicije”, pseudoistoriji i njenoj štetnosti, o tome kako razlučiti istinite informacije od izmišljenih senzacionalističkih, koliko je znanje značajno i zašto ga treba neprestano sticati, ali i neizostavno preispitivati.

Gospodin Ristić je više puta ponovio kako radi ispravnog znanja uvek treba postavljati pitanja, što je publika vrlo rado i učinila, te je čitav ovaj susret trajao puna dva i po sata, a mogao je trajati i mnogo duže.

Razgovor je vodila Jovana Dišić.

Izvor: eKučevo

Foto: Miroslav Životić