park 2019 maj 09

Dva posla u Srbiji radi više od milion zaposlenih

Društvo Vesti

U Srbiji, prema procenama sindikata, više od milion ljudi čija su mesečna primanja ispod medijalne zarade od 64.363 dinara (za mart) mora da radi dva ili više poslova kako bi imali prihode za pristojan život.

 

“Pedeset odsto zaposlenih u Srbiji primilo je u martu do 64.363 dinara, što je poražavajući podatak s obzirom da je u ovom trenutku minimalna potrošačka korpa nešto više od 50.000 dinara. Medijalna zarada znači da polovina svih zaposlenih prima u rasponu od minimalne zarade, koja u zavisnosti od radnih sati u mesecu može da bude i 38.000 dinara, do 64.000 dinara koliko je medijalni iznos”, kaže u razgovoru za Biznis.rs potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković.

 

Naš sagovornik napominje da je u toj minimalnoj potrošačkoj korpi predviđeno 100 grama sardine, 150 grama limuna ili, na primer, decilitar tečnosti dnevno.

 

“Tako je predviđeno da tročlana porodica može da popije između šest i sedam litara tečnosti za mesec dana, što znači da je oko decilitar tečnosti predviđen na dan, što je suprotno svim odredbama i Svetske zdravstvene organizacije gde je preporučena doza tečnosti u zavisnosti od pola i uzrasta u proseku dva litra u toku dana. Zato se postavlja pitanje kako uopšte takva minimalna potrošačka korpa može da bude parametar”, ocenjuje Vuković.

Prema potrošačkoj korpi sindikata, za dostojanstven život u Srbiji neophodno je između 120.000 i 130.000 dinara mesečno.

Više pročitajte na: biznis.rs