Kostolac Crkva 005

Humanitarna akcija za pomoć štićenicama u manastiru Sveta Petka

DRUŠTVO KOSTOLAC VESTI

Udruženje za promociju kulture, tradicije i turizma „Od knjige do duše“ uz podršku Crkve Svetog Maksima Ispovednika iz Kostolca organizuje humanitarnu akciju prikupljanja prehrambenih namirnica, zimske garderobe, obuće, posteljine, pokrivača, pelena za odrasle i sredstava za higijenu za Dom za štićenike ometene u razvoju pri manastiru „Sveta Petka“ u Izvoru kod Paraćina (Eparhija braničevska), koji se već 70 godina stara o najteže ometenoj u razvoju ženskoj deci i odraslim. Pun naziv doma je Domsko odeljenje za smeštaj odraslih i starijih sa intelektualnim teškoćama i teškoćama u komunikaciji “Izvor” pri Centru za socijalni rad Paraćin. U njega mogu da dođu samo punoletne osobe, iako je nekada bilo i mnogo dece.

Zbog načina funkcionisanja, ovaj manastir predstavlja jedinstveni slučaj u celoj Srbiji, gde monahinje u manastirskom domu po 24 časova vode konstantnu brigu o licima ometenim u razvoju, od čega je polovina nepokretna. Sestrinstvo čini 13 monahinja. U domu trenutno boravi 88 štićenica, koje imaju od 20 do 70 godina.

Svi koji žele da se priključe akciji su dobrodošli i bilo bi poželjno da se ono što želite da donirate donese do 1. decembra kod Ružice Živković (ul. Đure Jakšića 12, Kostolac) ili u Crkvu u Kostolcu (radno vreme od 8-16 i nedeljom od 7-14 časova).