Crveni Krst

Interaktivna radionica Crvenog krsta Malo Crniće u oblasti pružanja prve pomoći

BRANIČEVSKI OKRUG DRUŠTVO MALO CRNIĆE VESTI

U Malom Crniću, u organizaciji Crvenog krsta održana je prva interaktivna radionica u oblasti pružanja prve pomoći, koju su vodile Anastasija Kostić i Ivana Lazić, mlade volonterke – vršnjački edukatori. Radionica je održana u novim prostorijama Crvenog krsta, a učesnici su bila deca iz PU „14 oktobar“ iz Malog Crnića, u pratnji vaspitačica i direktorke Sanje Marković.

Rad je prilagođen uzrastu dece predškolskog uzrasta . Na prikladan način kroz aktivan rad, igru i druženje sa bojankama u vidu edukativnog materijala, deca su sticala prva saznanja o pružanju prve pomoći.

Decu je pored sekretara Radeta Lazića, dočekala i predsednica Crvenog krsta Malog Crnića, Danijela Cvejić:

„Zahvaljujem se u ime Crvenog krsta – Malo Crniće vaspitačicama i direktorki PU „14 oktobar“, koje su se odazvale našem pozivu da se danas družimo i razgovaramo o pružanju prve pomoći, ali i nešto praktično primenimo. Humanost je duboko u nama, jer da nije ne bismo danas ni bili ovde. Ovo jeste prva radionica koju vode vršnjački edukatori, i naša želja je bila da niz radionica koje su nam u planu, započnemo baš sa decom predškolskog uzrasta. To je veoma važno. Edukacija o pomoći onima kojim je ta pomoć potrebna, od malih nogu, kroz igru, druženje, bojenje, crtanje, razgledanje slika, preduslov je za razvijanje osećaja, da smo potrebni jedni drugima. Deca to već rade, mada nesvesno…eto jedno dete se saplete, padne a drug ili drugarica pruži ručicu da ga pridrži, podigne….Dakle, osećaj dobrote, humanosti, već je nikao, samo ga treba negovati i razvijati….“, rekla je Danijela Cvejić.

Autor: Zorka Stojanović