Slike Srbije

Izabrana najlepša Slika Srbije za 2022: Nestvarna fotografija krsta u magli sa Kosova i Metohije odnela je pobedu

Kultura Požarevac Vesti Zanimljivost

Srbija je posle mesec dana glasanja na veb portalu Slike Srbije dobila najlepšu fotografiju za 2022. godinu. Na ovogodišnjem konkursu glasalo je više od 20.000 ljudi, a u konkurenciji se našlo preko 850 fotografija Srbije od kojih zastaje dah.

Laskava titula ”Najlepša Slika Srbije 2022” pripala je Miroslavu Lazareviću. Njegova fotografija ”Krst u magli – Mali Zvečan” proglašena je za najlepšu fotografiju u žestokoj konkurenciji i napetoj borbi sa fantastičnom fotografijom Bobana Stojanovića “Čuvari Sirinićke župe”, koja je fotografisana na Brezovici na Šar-planini.

Prema rečima autora, fotografija je nastala u cik zore, i urađena je bez ikakvih efekata – osim prirode i veštog oka fotografa.

„Igra svetlosti, jutarnja magla i karakterističan položaj samog Malog Zvečana doprineli su da slika izgleda gotovo nestvarno. Komentari prijatelja još pre nego da ovu sliku uopšte pošaljem na konkurs za 100 najlepših Slika Srbije, bili su da na neki poseban način ona simbolizuje naš život ovde, kao i veru u Boga, ali i krst koji nosimo, te svetinje koje nas održavaju. Iako nam to možda ponekad ne deluje tako, vera i sloga su uvek tu, koliko god maglovito delovalo, ali i putokaz, koji ume da nam bude često maglovit. A ovaj krst upravo to i predstavlja. Neizmerno sam zahvalan svim ljudima koji su glasali i tokom prvog kruga, među stotinama fotografijama, stranici Visoki Dečani koja me je podržala i drugim stranicama, a i sada u finalu, to zaista nisam očekivao. Verujem da je svako prepoznao simboliku koju ova fotografija nosi“.

Pobednika konkursa očekuje vredna novčana nagrada, a svečana dodela diploma učesnicima konkursa i otvaranje izložbe ”100 najlepših fotografija Srbije” održaće se u Etnografskom muzeju u Beogradu krajem januara 2023. godine.

Stručni žiri je imao veliki izazov da u konkurenciji prispelih fotografija izabere 12 najlepših koje će ući u kalendar.

Ovo su 12 fotografija koje će se naći u prestižnom kalendaru ”100 najlepših Slika Srbije”

Na rang listi na 25. mestu našla se i fotografija Vladimira Kostića iz Požarevca, koji je dronom zabeležio Zvezdu na Čačalici.

Printscreen Slike Srbije

O PROJEKTU “SLIKE SRBIJE“

Domaćin i organizator tradicionalnog konkursa je internet platforma „Slike Srbije“, koja okuplja i afirmiše profesionalce, kao i fotografe amatere koji vole da slikaju lepote Srbije. “Slike Srbije” je jedinstven projekat koji na veb platformi www.slikesrbije.rs i svojim profilima na društvenim mrežama svakodnevno skuplja i objavljuje predivne fotografije Srbije. Mnogobrojni profesionalni fotografi i amateri – zaljubljenici u Srbiju, sport, prirodu, divlje predele, ljude, stare zanate, arhitekturu i spomen obeležja, nam prikazuju Srbiju u jednom novom, divnom svetlu – kompleksnu i punu različitosti.
Istovremeno, platforma promoviše autore i omogućava ljubiteljima fotografije da na jednom mestu imaju tematski objedinjene slike, a svima kojima su fotografije potrebne pruža pravo mesto za izbor i kontakt.

https://www.slikesrbije.rs/p/764

Izvor: Slike Srbije/Opanak

Naslovna fotografija: Pobednička fotografija Miroslava Lazarevića “ Krst u magli- Mali Zvečan“