KOKOŠJA JAJA
– Prosečna težina jajeta je 50 grama.
– Kuvaju se od tri do 10 minuta.
– Koštaju od osam do 20 dinara.
ĆUREĆA JAJA
– Prosečna težina im je od 80 do 100 grama.
– Bogata su kalcijumom.
– Sadrže više kalorija i masti od kokošjih, ali i više proteina.
– Kuvaju se od pet do 10 minuta.
– Koštaju 60 dinara po komadu.
JAJA MORKE (MISIRKE)
– Prosečna težina jajeta je oko 20 grama.
– Kuvaju se od tri do 10 minuta.
– Koštaju od 40 do 60 dinara.
– Imaju najtvrđu ljusku i pegava su.
NOJEVA JAJA
– Teška su od 1,2 do 1,5 kg.
– Kuvaju se od sat do sat i po.
– Sveže jaje košta 3.000 dinara.
– Ljuska se prodaje po ceni od 1.500 dinara.
GUŠČIJA JAJA
– Prosečna težina jajeta je 140 grama.
– Kuvaju se od tri do 10 minuta.
– Koštaju od 20 (obična) do 70 dinara (ekološka) po komadu.
PAČJA JAJA
– Teška su u proseku 70 grama.
– Kuvaju se najmanje 15 minuta.
– Koštaju od 25 (obično jaje) do 40 dinara (ekološko) po komadu.
– Zdrava su jer imaju najviše gvožđa i omega-3 masnih kiselina.
– Imaju duži rok trajanja, i do šest nedelja.