Vetropark

Kostićev MK Group i slovenački fond grade vetropark kod Golupca

BRANIČEVSKI OKRUG DRUŠTVO GOLUBAC VESTI

„Krivača“ je prvi vetropark koji će biti izgrađen u istočnoj Srbiji, a prostiraće se na 56 kvadratnih kilometara na teritoriji opštine Golubac. Sa kapacitetom od 105,6 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene struje, što je ekvivalent snadbevanju oko 75.000 domaćinstava i smanjenju emisije ugljen-dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

Investiciju prate četiri bankarske grupacije, koje su partneri na projektu u segmentu finansiranja – Erste, Raiffeisen, NLB i OeEB.

Vetroturbine koje će biti instalirane u „Krivači“ isporučiće nemačka Nordex grupa, jedan od najvećih svetskih proizvođača, čiji je ovo prvi projekat u Srbiji. Ovo je ujedno prvi projekat obnovljive energije u zemlji koji uključuje komercijalni ugovor o kupovini električne energije (PPA – power purchase agreement), a zaključen je sa švajcarskim proizvođačem i trgovcem energijom AXPO.

Vetropark „Krivača“, koji realizuju MK Group i investicioni fond Alfi Green Energy Fund, projekat je kojim se pruža snažna podrška ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40 odsto, a ujedno, u pitanju je važan korak u regionalnoj tranziciji ka zelenoj energiji.