Uranak Kampovanje Gornjak 01

Kučevo: Kuda za uranak ?

BRANIČEVSKI OKRUG DRUŠTVO KUČEVO VESTI ZABAVA

Prvomajski uranak je na našim prostorima zaživeo u toku one velike ,socijalističke države,  i održao se i nakon njenog raspada. Uzimajući u obzir da je 1. maj državni praznik, a i da mi ne propuštamo priliku da nešto slavimo, onda ne čudi što će i ove godine  biti onih koji će izaći na uranak. Doduše vreme baš i neće biti najbolje, ali bar se ne predviđa kiša u našoj okolini. Za one koji se još dvoume gde da odu, navešćemo nekoliko najtradicionalnijih i najomiljenijih destinacija u našoj okolini :

PLATANI – svakako najpoznatije i najposećenije u proteklom periodu. Divna priroda, čist vazduh, potok…

VIDIKOVAC „JELENA STENA“ – polako postaje jedno od „in“ mesta. Predivan pogled, uređeni ambijent.

FIK – destinacija na koju za uranak godinama odlaze iste „ekipe“ iz jedne generacije, tamo ostaju po par dana i sve tako dok vreme ne učini svoje, pa se ne požene i ne poudaju i rasture po belom svetu… ali tada FIK otkrije neka druga,  mlađa generacija i sve „jovo nanovo“!

PEK – zaljubljenici u ovu reku tzv. „pekoholičari“, često umeju da uranak iskoriste da svom okruženju pokušaju da objasne zašto je Pek „ono jedino pravo“, i dovedu porodicu i prijatelje na njegove obale da tu, na za njih najlepšem mestu na svetu,  odroštiljaju ovaj praznik .

Foto. Predrag Jovanović

BUKOVE RAVNI  na Đuli – idealno mesto za one koji uranak žele da provedu u pravoj vazdušnoj banji

Salaši u VRELUuranak ovde uglavnom organizuju vlasnici salaša ali i tu ume da se skupi dosta posetioca – dolaze prijatelji, familija koja živi u drugim mestima…

Ima i onih, kojima je najlepše kod  kuće pa uranak organizuju u  svom dvorištu.

 

Inače,  do dolaska komunista na vlast, uranci su se organizovali za Đurđevdan.   

Izvor: eKučevo