Poslednje vesti
maja gojkovic min kulture 1

Maja Gojković ministarka kulture na otvaranju ,,Diplomatskog dana prve kolonije pletenja“ u Kučevu

Brančevski okrug Kučevo Kultura Vesti

U Kučevu je danas održana prva kolonija pletenja koja je okupila žene, pletilje, koje izrađuju tradicionalne rukotvorine, u cilju očuvanja kulturnog nasleđa i ekonomskog osnaživanja žena, povodom 20 godina postojanja i rada Etno mreže.

Potpredsednica Vlade, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković obišla je koloniju pletenja i ukazala na značaj očuvanja kulturnog nasleđa, ne samo za državu i identitet jednog naroda, već i u kontekstu zapošljavanja žena.

„Danas je kulturno nasleđe u Evropi i u svetu možda i jedina stvar koja je poželjno različita za svakog od nas, a sa druge strane, kada ga proučavamo malo detaljnije vidimo koliko se svi mi, bez obzira na kojim smo prostorima i kojim narodima i verama pripadamo, u nekim segmentima preplićemo”, rekla je ministarka kulture.

Gojković je navela da kulturno nasleđe nije samo lepota naših prostora, već se pokazalo i kao važno u nastojanjima da se zaposle mnoge žene koje se bave izradom rukotvorina, a koje na taj način mogu da zarade i doprinesu poboljšanju kako svog, tako i života svojih porodica.

Ona je ukazala na primer dobre prakse zapošljavanja žena u seoskim područjima u u bivšoj Jugoslaviji, gde je u Sirogojnu Dobrila Smiljanić uspela svojevremeno da zaposli čak 2.000 pletilja u ovom kraju.

Ministarka Gojković je navela i da je od velikog značaja da se žene udruže i prepoznaju ideju rodne ravnopravnosti i zapošljavanja.

„To je snaga žene – kada ona oseti ekonomsku samostalnost, da može da pomogne sebi i svojoj porodici, ali naravno kad se uposli svaka naša žena, to je važno za razvoj ekonomije, lokalne sredine i razvoj ekonomije čitave države“, istakla je Gojković.

Ona je zahvalila predsedniku opštine Kučevo, predstavnicima Etno mreže na organizaciji kolonije navodeći i da je istočna Srbija jedan od najlepših delova Srbije koje krije veliki potencijal i bogato kulturno nasleđe.

Gojković je najavila da će Ministarstvo kulture uskoro raspisati konkurs u iznosu od devet miliona dinara, koji se odnosi upravo na očuvanje kulturnog nasleđa i primenu u savremenom stvaralaštvu.

 

„To je upravo jedan način da pomognemo ovim divnim ženama širom Srbije, ali i mnogim drugim ženama i muškarcima koji se na primer bave modom, a koriste i primenjuju motive iz našeg kulturnog nasleđa“, najavila je ministarka kulture.

Gojković je rekla i da se razmišlja o tome da se sa predstavnicima Ministarstva privrede razgovara o donošenju zakona o starim zanatima.

,,Diplomatski dan prve kolonije pletenja“ u Kučevu organizovan je u okviru 55. smotre narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi” kako bi se suprugama ambasadora u Srbiji predstavili jedinstveni potencijali ove opštine i okolnih mesta.

Koloniju su sa direktorkom Etnomreže i izvršne direktorke NALEDA-a Violetom Jovanović pored ministarke kulture obišli i direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić, kao i predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić, koji su razgovarali sa ženama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine i posetili izložbu prodajnih postavki, a takođe su imali priliku da se podsete običaja ovog kraja Srbije – spleta Vlaških igara i igranja na štulama.

Direktorka Etno mreže Violeta Jovanović zahvalila je na podršci u naporima da se sačuva tradicija i kulturno nasleđe i ono stavi u službu lokalnog razvoja i ekonomskog osnaživanja žena, a direktor Etnografskog muzeja u Beogradu Marko Krstić ukazao je na značaj očuvanja kulturnog nasleđa, posebno nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Izvor i foto: MINISTARSTVO KULTURE