Mala matura 2017.

Vesti

Mala matura 2017. će se polagati 14, 15. i 16. juna.

Najveća novina u predstojećem upisu u srednje škole jeste ponovno bodovanje takmičenja, koje će đacima donositi dodatne poene, preko onih koje “zarade” na završnom, odnosno prijemnom ispitu (za specijalizovane škole) i bodova po osnovnu uspeha iz osnovne škole.Ministarstvo će ove školske godine vratiti vrednovanje takmičenja pri upisu i rangiranju učenika u srednje stručne škole i gimnazije, imajući u vidu da je potrebno motivisati i nagraditi đake koji se dodatno angažuju učestvujući i osvajajući nagrade na takmičenjima.

Ministarstvo prosvete neće menjati odnos broja poena potreban za upis u srednje škole za ovu školsku godinu, pa će uspeh od šestog do osmog razreda “vući” maksimalno 70 bodova, a završni ispit 30.

Taj odnos će najverovatnije biti promenjen već za narednu školsku godinu. Preveliki broj vukovaca, kao i masovno poklanjanje ocena u osnovnim školama, o čemu svedoče i brojna istraživanja i školska praksa, razlozi su zbog kojih sadašnje rukovodstvo Ministarstva razmišlja o vraćanju na staro rešenje.

Ove godine donja granica za upis četvorogodišnjih obrazovnih profila ostaje 50 bodova, a sve školske uprave su obavezne da predvide dovoljan broj mesta u trogodišnjim zanimanjima.

Konkurs do 1. maja

Konkurs za upis u srednje škole biće raspisan do 1. maja, a pri kreiranju plana upisa škole će sarađivati sa lokalnim samoupravama, poslodavcima, službama za zapošljavanje…

Jedna od ključnih novina je što će škole koje žele da uvedu obrazovne profile po dualnom modelu morati da obezbede saglasnost poslodavaca da će učenicima omogućiti kvalitetnu praksu, a sve to će stajati i na papiru, jer će poslodavci biti dužni da potpišu izjavu o namerama.