Danas je u prostorijama Turističke organizacije Požarevac održana konferencija za medije povodom manifestacije „Boj na Prugovu“ koja se održava 17. i 18. jula tekuđe godine u selu Prugovo.

Na konferenciji govorili su predsednik Organizacionog odbora Davorin Živković, predsednik MZ Prugovo Dragoslav Jovanović, predstavnik za fudbal i dijasporu Ljubiša Tomić i predstavnik kulturno umetničkog programa Radmila Milojković.

„Selo Prugovo je malo mesto ali ima puno lepih stvari koje može da predstavi. Tu je nekad tekla reka Resava koja i danas ima svoju težinu i iz nje će mnoge stvari i krenuti. Pozivam sve ljude da dođu na manifestciju i prisustvuju mnogim lepim događajima.“ izjavio je Dragoslav Jovanović i iskoristio priliku da se zahvali Gradu Požarevcu i gradonačelniku koji je podržao ovu manifestaciju.

„Ova manifetacija je nastala šetnjom kroz jedno prelepo mesto Bajča. Osmislili smo manifestaciju, našli smo da se bitka na Prugovu odigrala 1815. godine i time ozvaničili da napravimo jedan dan koji će sadržati program vezan za folklore, fudbal, konje… i u tome smo uspeli. Prve godine smo sami odvajali sredstva za tu manifestaciju i proteklo je uspešno. Sada je i Grad Požarevac zajedno sa Turističkom organizacijom prepoznao manifestaciju od značaja grada i sela. Manifestacija će sadržati paradu u kojoj učestvuju motoristi i imamo najavu oko 15 fijakera u kojima će se voziti deca iz KUD Resava, zatim će defile ići kroz Lučicu i Poljanu i vraća se na početnu poziciju Bajče. Očekuje se pečenje prasića, spremanje čorbi, prezentacija Ljubičevskog višeboja i doćiće vitezovi Ljubičevskih igara, i kao krem, najavio bih trku za zlatnik koja kreće iz reke, odnosno mesta gde je nekada bila reka Resava u centru sela i to će tako da izgleda da će početak trke startovati iz reke i time se daje omaž boju na Prugovu. Ovom prilikom pozivam sve ljude da prisustvuju i očekujem da u trci za zlatnik učestvuje oko 200 ljudi.“ – izjavio je Davorin Živković.

„Prvi dan manifestacije je osmišljen tako da bude više sportski dan. Ujutru nas čeka turnir u malom fudbalu gde dolaze škole fudbala, zatim dečiji višeboj, gde će jedno 40 dece učestvovati u takmičenu, zatim Carev kup, koji je osmišljen u čast Slaviše Radovanovića Cara, našeg velikog Prugovca, gde će se odigrati turnir u fudbalu na velikom terenu i okosnicu prvog dana upriličiće veliki večernji koncert kulturno umetničkih društava. Nosilac programa je KUD Resava iz Prugova, i dolaze nam gosti iz čitave zemlje, još devet KUD-ova. Na kraju nas očekuje vatromet.“ – kazala je Radmila Milojković.

„Pozivam sve ljude da dođu da vide naš prelepi stadion i prisustvuju manifestaciji. Dolazi Presing, Mladi radnik i deca iz Prugova.“ – rekao je Ljubiša Tomić i izrazio nadu da će odziv ljudi biti veliki.