Obeleženo 160 godina od osnivanja Gimnazije

Društvo Požarevac Vesti

Svečanom akademijom u Centru za kulturu obeleženo je 16 decenija postojanja i rada Gimnazije u Požarevcu.

Direktorka Požarevačke gimnazije Danijela Žukovski, istakla je da je ova obrazovna ustanova iako je menjala nazive i promenila sedište 1974. godine, kontinuirano se razvijala, odolevala vremenu i ispisivala istoriju srpskog školstva.

Ona je još dodalada je Gimnazija danas savremeno opremljena, modernizovana, digitalizovana škola sa 25 odeljenja, tri nastavna smera, više od 700 đaka i 80 zaposlenih u kojoj se neguju tradicija, stručnost, humanost, interkulturalnost i kvalitet u radu.

 

Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kazao je da su u ministarstvu svesni velikog značaja ove škole za grad, okrug i za obrazovanje u Srbiji.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je ovom prilikom istakao da svi požarevljani slave Dan Gimnazije: „ Jedan od razloga odličnih rezultata Požarevačke gimnazije jeste i njena dugovečnost, oslonjena na 1862. godinu, kada je ukazom Kneza Mihajla prestonička gimnazija premeštena upravo u naš grad. Godine iza vas, tokom kojih ste uspešno gradili ime ove obrazovne ustanove, iznedrile su veliki broj učenika koji su kasnije postali ljudi sa sjajnim karijerama.

 

Ono što je još važnije je da su svi koji su ikada završili ovu školu i napustili njene klupe, postali sjajni ljudi. Tradicija jeste ono što njenog vlasnika svrstava među posebne, a u ovoj školi ona je postala pravilo.

Tako je, na primer, još 1889. godine osnovana đačka literarna družina „Razvitak” koja je i danas aktivna. 19. vek, tačnije 1892 godina donosi prvi štampani izveštaj o uspehu učenika koji se u tom obliku objavljuje do danas. Jedna druga velika kulturna institucija na našoj teritoriji,

Narodni muzej u Požarevcu, nastao je na temeljima Gimnazijskog muzeja koji je osnovan 1895. godine. Započinjanje tradicija nije vam bilo strano ni u 20. veku, pa je tako u Požarevačkoj gimnaziji 1964. godine prvi put organizovan ,Novogodišnji košarkaški turnir, i pogađate već, traje do dan danas. Stalna želja za napredovanjem i dokazivanjem je takođe postala jedna od vaših tradicija. Uspehe koje na školskim takmičenjima postižu, jesu zalog za budućnost i put kojim su prošli mnogi velikani iznikli iz vaših klupa. Tako, na primer, među članovima Srpske akademije nauka i umetnosti nalazi se i 17- oro nekadašnjih učenika Požarevačke gimnazije. Posebno mesto u ovom društvu zauzima dr Pavle Savić koji je od 1946. bio član Srpske akademije nauka i umetnosti, a njen predsednik od 1971. do 1981. godine. Pored njega, još jedan član visokih akademskih krugova ponikao u ovoj školi je i akademik dr Radomir Lukić, redovni profesor na pravnom fakultetu, na kome amfiteatar i danas nosi njegovo ime.

Pored njih, Srbija i svet se divi i ostalim vašim učenicima poput čuvene slikarke Milene Pavlović Barili, Slobodana Stojanovića, nekadašnjeg umetničkog direktora Beogradskog dramskog pozorišta i urednika na Televiziji Beograd, i autora vanvremenske televizijske serija Više od igre.

Upravo je on, verovatno, ljubav i umeće pisanja i pisane reči pronašao u inspiraciji profeora srpskog jezika ove škole. Pretpostavimo i da se dr Savić fizikom zarazio u jednoj od vaših učionica, a kasnije postao svetski velikan ove nauke, ujedno i osnivač i dugogodišnji direktor Instituta za nuklearna istraživanja Vinča. Grad Požarevac će nakon ovih vaših 16 decenija postojanja, nastaviti da osluškuje želje građana i tako i dalje ulagati u infrastrukturu škole. Da bi ovaj grad i Požarevačka gimnazija i nadalje davali sjajne umove Srbiji i svetu, moraju se obezbediti adekvatni uslovi za nastavu. Tim putem smo, prethodno prepoznavši ga kao prioritetnog, krenuli pre jedne decenije, i od tada njime koračamo sve krupnijim koracima. Tu, pored ove škole mislim i na sve ostale obrazovne ustanove sa teritorije grada, kako bi tim ulaganjem obezbedili svima nama lakšu i lepšu budućnost. Ovo kažem zato što ste vi, drage mlade dame i gospodo, oni koji će uskoro odlučivati o sudbini i budućnosti naše zemlje.

Zato sada, gledajući vas dragi požarevački gimnazijalci, mogu mirno reći da se takvoj budućnosti izuzetno radujem.“

Ovom prilikom su nagrađeni učenici koji su osvojili medalje na takmičenjima kao i odbojkaška ekipa koja je učestvovala na svetskom prvenstvu u Brazilu. Među nagrađenima je bio i Grad Požarevac.