Načelstvo Leto Proleće Pozarevac

Obuka za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji

Brančevski okrug Društvo Malo Crniće Požarevac Veliko Gradište Žabari

U ponedeljak 20. novembra 2023. u Kući ljudskih prava, Kneza Miloša br. 4 sa početkom u 10 časova, održaće se obuka za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći.

Obuci će prisustvovati diplomirani pravnici zaposleni u jedinicama lokalne samouprave kao i ovlašćena lica za odlučivanje o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći.

Naporedo sa održavanjem obuke, sprovodi se i kampanja za promociju mehanizma besplatne pravne pomoći pod sloganom „Imaš pravo!“, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o postojanju sistema besplatne pravne pomoći i mogućnostima koje im pruža.

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći donet je 2019. godine sa ciljem da se svakom licu omogući pristup pravdi i pravna zaštita, pogotovu za najugroženije građane. Iako je sistem uspostavljen krajem 2019. godine, još uvek postoje brojne slabosti u primeni zakona i slaba informisanost građana o postojanju prava na besplatnu pravnu pomoć.

Jedinice lokalne samouprave su osnovni činilac sistema besplatne pravne pomoći u RS, koje pružaju pravnu pomoć i podršku i odlučuju o dodeli besplatnog advokata, javnog beležnika ili posrednika. Obuke bi trebalo da doprinesu da se sistem besplatne pravne pomoći unapredi kako bi građani lakše ostvarili svoje pravo.

Terenske obuke koje se u sklopu projektne podrške realizuju u 10 odabranih jedinica lokalne samouprave, posebno su značajne za podizanje kapaciteta novih službi besplatne pravne pomoći.

Obuci će prisustvovati zaposleni u upravi opština/gradova – Beograda, Topole, Stare Pazove, Rume, Opova, Kovina, Bogatića, Šapca, Uba, Koceljeve, Vladimiraca, Ljiga, Smedereva, Smederevske Palanke, Požarevca, Žabara, Malog Crnića, Velikog Gradišta, Bele Crkve i Pančeva.

Obuke su podržane od strane Ministarstva pravde i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Obuku sprovodi multi-donatorski projekat „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA), finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), za čiju implementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), uz podršku predstavnika Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom.