Lopta Fudbal Liverpul

Žuti karton izmislila – žena

SPORT VESTI ZANIMLJIVOST

Idejni tvorac je engleski arbitar Ken Aston, ali je konkretno rešenje dala njegova supruga Hilda. Prvi „žutać“ pokazao nemački sudija Kurt Čenčer na SP 1970. u meču Meksiko – SSSR (0:0) – nejasno kome.

Svaki put kada se fudbalski sudija uhvati za džep da bi izvadio žuti ili crveni karton, neko se, verovatno, zapita kome je pala na pamet ideja o kartonima. Ovo je priča o tome…

Nema spora da je prvi žuti karton pokazan na Svetskom prvenstvu 1970. u meču Meksiko – SSSR (0:0), odigranom 31. maja 1970. u Sjudad Meksiku pred 107.160 gledalaca, ali nema saglasnosti kome je sudija Kurt Čenčer iz Zapadne Nemačke pokazao prvi žuti karton. Pominju se imena trojice sovjetskih igrača: Nodije, Astijanija i Biševica. Na sajtu FIFA, što bi trebalo uzeti kao zvanični podatak, piše da su čak trojica igrača opomenuta već u 1. minutu: Givili Nodija (SSSR), Gustavo Pena (Meksiko) i Genadij Logofet (SSSR). Navedeni su tim redom, iz čega se može zaključiti da je prvi „požuteo“ Nodija. Malo je čudno da se trojica igrača opomenu u 1. minutu, ali tako piše. Kasnije su opomenuti Kahi Astijani (30) i Evgenij Lovčev (34).

S obzirom na to da su sve utakmice direktno prenošene na TV, i to prvi put u koloru, verovatno postoji način da se sa stopostotnom tačnošću utvrdi ko je dobio prvi žuti karton. A, kome je to sada važno…

Čileanac Karlos Kaseli je prvi „pocrveneo“, na SP u Nemačkoj 1974. u duelu Čile – SR Nemačka (0:1) u Berlinu. Turski sudija Babakan prvo mu je pokazao žuti karton, pa ga je isključio u 67. minutu. U Meksiku, četiri godine ranije, nije bilo isključenja, ali ovo i nije priča o prvom „žutaću“ nego kako je on nastao.

Osam godina pre nego što je FIFA uvela žuti i crveni karton, na Mundijalu u Čileu 1962. u utakmici Čile – Italija (2:0) bilo je svega osim fudbala. Motiv je bio jedan tekst u italijanskim novinama, objavljen mesec pre Mundijala, koji je toliko naljutio čileansku javnost da su fudbaleri „dobili zadatak“ da nadmene Italijane „nauče pameti“. Utakmicu je vodio engleski arbitar Ken Aston. Isključio je dvojicu Italijana, Ferinija u 8. i Davida u 44. minutu, ali je izgubio kontrolu. Utakmica je ušla u istoriju kao „Bitka u Santjagu“.