Opština Žagubica – Srce „Homolja“ na sajmu turizma u Beogradu

Brančevski okrug Društvo Kultura Vesti Žagubica

Na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, predstavila se i Turistička organizacija opštine Žagubica.

Direktor Turističke organizacije opštine Žagubica Vladan Lazić, ističe zadovoljstvo i ponos što su uspeli u sprovođenju jedne vizije koje je imala lokalna samouuprava, kao i turistička organizacija, a to je da dođu do stadijuma da postanu nezaobilazna destinacija na svim turističkim turama u Srbiji.

„Ne mogu da kažem da je bilo lako, ali je bilo zadovoljstvo raditi na tome. Homolje kao spoj kulture, tradicije, iskonskih vrednosti, odmora u prirodi, izuzetno karakteristične gastronomske ponude, mi sve to promovišemo kroz brojne manifestacije. Homolje je zadržalo kulturu i tradiciju kroz te manifestacije, koje su temelji za opstanak stanovništva na tom prostoru, iako je većina stanovništva otišlo u velike gradove“, rekao je Lazić.

Teritorija opštine Žagubica, nalazi se u istočnoj Srbiji, oivičena prirodnim granicama planina, koja pokriva Žagubičku i Krepoljinsko-krupajsku kotlinu, koje čine srce „Homolja“.

Nepostojanje industrije u Homoljskom kraju je sa jedne strane hendikep, ali sa druge strane šansa da se dokažu kao jedna zdrava, neoskrnavljena regija što se tiče civilizacije. Po rečima direktora Lazića, Homolje i Žagubica su ostali mesto za beg od stresnog, savremenog i brzog života. Teritorija opštine Žagubica, čini jedinstvenu prirodnu celinu, sa svim obeležjima netaknute prirode i lepotama već pomenutih planina i visova. Ne treba mimoići lepotu doline reke Mlave, Gornjačku, Ribarsku,Tisničku i Osaničku klisuru, Prerasti: „Samar“ i u dolini reke Osanica, „Potajnicu“ kao hidrološki raritet, vrela: Vrelo Mlave, Krupajsko vrelo, vrelo Lopušnje, manjeg značaja „Belosavac“, Suvodolsko i Izvaričko vrelo, kraške bare-vodene površine u vrtačama: „Bujdina bara“, „Bučura“ i „Đurinac“, i izvore tople vode: „Banja“ u Suvom Dolu i „Toplik“ u Milanovcu.

Ako vam treba odmor za srce, telo i dušu, tu je Žagubica, netaknuta ekološka oaza.

Foto P.J.