ORGANSKA PROIZVODNJA sve više dobija na značaju

VESTI

U ponedeljak 5.juna u 11 časova u Poljoprivrednoj školi održaće se predavanje o organskoj proizvodnji. Na ovom predavanju obratiće se član gradskog veća zadužena za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Saša Gluvakov.

Organska proizvodnja obavlja se na sasvim drugačiji način u odnosu na standardnu. Sve faze u ovoj proizvodnji su strogo kontrolisane, od odabira i pripreme zemljišta, odabira semenskog materijala, đubriva, zaštite, branja, prerade, skladištenja, pakovanja proizvoda i njihovog deklarisanja.. Ono što je bitno jeste da se u ovoj proizvodnji ni u jednoj fazi ne smeju koristiti hemijska sredstva, izjavila je ona i dodala da se početak rada na organske proizvodnje vodi pod strogim nadzorom ovlašćene sertifikacione kuće.
Ovakav vid proizvodnje sve više će dobijati na značaju u narednom periodu.
U Srbiji se iz godine u godinu povećavaju površine na kojima se dobijaju različiti proizvodi putem organske proizvodnje. Osim dobijanja zdrave hrane, koja se sve više i više traži u zemlji i inostranstvu, ova proizvodnja je i finansijski rentabilna, a Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine daje subvencije u organskoj biljnoj i stočarskoj proizvodnji i do 65 odsto.