Izložba Balkanski Rat 03

Otvorena izložba „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“

Kultura Požarevac Vesti

U Galeriji Centra za kulturu Požarevac otvorena je izložba „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“, autora profesora doktora Dejana Antića, državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Drugi balkanski rat je trajao od 30. juna do 9. jula 1913. godine. Bugari su nešto posle dva sata izjutra 30. juna napali srpske predstraže 4. i 10. puka na reci Bregalnici. Bitka koja je započela tada u istoriju je ušla pod nazivom Bregalnička bitka. Mirovni ugovor je potpisan 10. avgusta u Bukureštu.

Ceo tok rata predstavljen je na fotografijama i dokumentima koje je za izložbu pripremio prof.dr. Dejan Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izložba Balkanski Rat 02

Na izložbi se može videti kako su vođene operacije u pravcu Knjaževca i Pirota.

Pobednica u oba balkanska rata i znatno teritorijalno uvećana tim pobedama, odnosno oslobođenjem Stare i Južne Srbije, kako se tada govorilo (otprilike prostor današnjeg Kosova, dela Metohije i današnje Severne Makedonije) Srbija će već naredne 1914, napadom Austrougarske, a 1915. ponovo i Bugarske, biti uvučena u Prvi svetski rat.

Iz njega će, pored stravičnih gubitaka, izaći kao pobednik 1918. godine.

Izložba Balkanski Rat 01

Poštovaoci istorije Srbije imaće prilike da saznaju nešto više o ovom periodu, uzevši u obzir da je autor uspeo je da sakupi veliku arhivsku građu koja će posetiocima pomoći da saznaju  mnogobrojne okolnosti uoči i tokom balkanskog rata.

Izložbu je otvorio Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca u prisustvu autora, ali Miodraga Ivanovića, državnog sekretara ministarstva kulture, Sanje Lakić, pomoćnice ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ane Miljanić, poslanice u Skupštini Republike Srbije, kao i mnogih drugih poštovaoca istorije srpske vojske i države.

Izvor: SatTv

Foto: P.J.