Počelo prijavljivanje za penzionerske kartice u Požarevcu – Produženo radno vreme šaltera PIO Fonda

Društvo Golubac Kučevo Malo Crniće Požarevac Veliko Gradište Vesti Žabari Žagubica

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je ušao u veoma važan projekat izrade nove generacije penzionerskih kartica sa ciljem da se na direktan način unapredi životni standard penzionera. To je i bio povod za posetu  Filijali Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja u Požarevcu. Oovoj temi razgovarali smo  sa direktorkom Ivanom Vesić koja  je objasnila značaj kao i proceduru podnošenja zahteva za karticu.

„Pored dokazivanja statusa penzionera, ova kartica omogućiće korisniku ostvarivanje pogodnosti prilikom plaćanja određenih roba i usluga, a na svakih utrošenih 500 dinara korisniku će biti dodeljen jedan bod. Po osnovu bodova prikupljenih tokom meseca korisnici kartice će moći da ostvare dodatne pogodnosti. Ostvarivanje popusta, poklona i ostalih pogodnosti realizovaće se zaključenjem sporazuma o saradnji između pravnog lica koje obezbeđuje pogodnosti i Fonda. Korisnik prava sa prebivalištem van teritorije Republike Srbije takođe ostvaruje pravo na Penzionersku karticu koju može koristiti u Republici Srbiji. Fond PIO će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima korisnika ovih kartica, a bodovi se ne mogu zameniti za novčana sredstva“, istakla je direktorka,

Penzionerska kartica se izdaje na osnovu elektronski podnetog zahteva, koji se može uputiti na zvaničnom sajtu Fonda www.pio.rs ili u organizacionoj jedinici Fonda. Korisnik prava zahtev može podneti lično, preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika.

Preuzimanje Penzionerske kartice, uz važeći lični identifikacioni dokument, vršiće se u organizacionoj jedinici Fonda koja korisniku kartice vrši isplatu ostvarenog prava.

Kartica će početi da se koristi 1. oktobra ove godine. Firme, javna preduzeća, privredna društva i institucije koje će se uključiti u ovaj projekat obezbediće mogućnost benefita po osnovu bodova, a bodove će imaocima kartice obračunavati Fond PIO po svakoj realizovanoj potrošnji za koju su dobili fiskalni račun.

Prvi je putem stranice https://zpk.trezor.gov.rs na sajtu Republičkog PIO Fonda https://www.pio.rs.

Požarevačka filijala PIO Fonda je, zbog velikog interesovanja, produžila radno vreme od 8 do 18 časova, dok je u ispostavama u Braničevskom okrugu radno vreme od 8 do 15:30 časova

Za korisnike prava koji nisu u mogućnosti da prijavu obave na ovaj način, zahtev podnose lično uz davanje lične karte na uvid, kao i preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika. Neophodno je da dođu na šalter PIO fonda u Filijali Požarevac. Bitno je pomenuti da se prostorije zbog rekonstrukcije privremeno nalaze u ulici Lole Ribara broj 2, čiji je ulaz iz Tabačke čaršije broj 18.

Penzioneri sa teritorije braničevskog okruga, podnošenje zahteva mogu obaviti na šalterima u sedam ispostava požarevačke Filijale PIO Fonda u Golupcu, Velikom Gradištu, Žagubici, Žabarima, Petrovcu na Mlavi, Malom Crniću i Kučevu.

Primena penzionerskih kartica predviđena je od 1.oktobra ove godine, do kada će se formirati mreža društveno odgovornih privrednih subjekata koji će omogućiti posebne pogodnosti za penzionere.

„Veliki broj preduzeća do sada već priključio ovom projektu, i da je potpisano nekoliko sporazuma o saradnji na čemu PIO fond nastavlja intenzivno da radi“, zaključila je direktorka Filijale Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja u Požarevcu Ivana Vesić.

Autor i foto: P.J.