Dan Rudara 01

Polaganjem venaca na Spomen – obeležje na Majdanu, obeležen Dan rudara u Kostolcu

Kostolac Vesti

Dan rudara u Kostolcu obeležen je tradicionalnim polaganjem venaca na spomen obeležju u Starom Kostolcu. Vence su na Majdanu u Selu Kostolcu položili predstavnici Elektroprivrede i ogranka „TE – KO“ Kostolac, Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac, Sindikata termoelektrana i kopova Kostolac. Sve je počelo podzemnom eksploatacijom uglja pre 152 godine, gde je započeta istorija rudarstva u Selu Kostolcu.

Predstavnici AD „Elektroprivreda Srbije“, Sindikalne organizacije EPS-a, Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac, položili su vence na spomen obeležje rudarima pokraj starog ulaza u nekadašnju jamu u Starom Kostolcu.

Foto: P.J.

U ime Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“ venac je na spomen obeležje položio v.d. direktora Dušan Živković, kao i direktor Kopa „Drmno“ Nenad Predić. sindikata „Kopovi Kostolac“, venac su položili predsednik Danijel Radosavljević i njegov saradnik Željko Vojinović. Ispred sindikata Termoelektrana „Kostolac“ venac je položio predsednik sindikata Dušan Bakić.

U ime Grada Požarevca venac je položio gradonačelnik Saša Pavlović.

Ispred Gradske opštine Kostolac venac su položili predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski i predsednica Skupštine Gradske opštine Kostolac, Milena Cerovšek.

Foto: P.J.

Posle završetka ceremonije plaganja venaca, u Domu kulture u Kostolcu obratili su se v.d. direktora Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“ Dušan Živković, direktor Kopa „Drmno“ Nenad Predić i
gradonačelnik grada Požarevca Saša Pavlović.

“ Veliki korak smo već napravili EPS je sada postao AD i mnoga vrata za uspešno poslovanje su nam sada otvorena, “ rekao je v.d. direktora Dušan Živković AD „Elektroprivreda Srbije“ čestitajući Dan rudara.

„Na jesen kreće u pogon novoizgrađeni blok „B5 u Drmnu tako da nam sve ovo pokazuje koliki značaj trenutno ima Površinski kop „Drmno“ za stabilnost i sigurnost celokupnog energetskog sistema Srbije“, istakao je u svom obraćanju Nenad Predić, direktor Kopa „Drmno“.

Foto: P.J.

 

„Nalazimo se danas i ovog 6. avgusta da sačuvamo spomen na prvi događaj u Srbiji koji je imao za cilj da poboljša uslove rada za sve rudare. Štrajk u Senjskom rudniku bio je nametnut usled nemogućih uslova koji su pratili vaše nekadašnje kolege, dok su iskopavali rudu. Smene preko 12 sati, rad pod slabim lampama uz česte požare i eksplozije bili su redovni pratioci rudara u to doba,“ istakao je Pavlović.

 

Na ceremoniji obeležavanja Dana rudara upriličen je kulturno -umetnički program, koji su pripremili učesnici patriotskog projekta „Moja Srbija“, koji realizuje Psihološki centar Kostolac, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac.

Izvor: Centar za kulturu Kostolac

Foto: P.J.