Stipendije 2023 03

Potpisani ugovori o stipendijama studenata sa teritorije Grada Požarevca (FOTO)

Društvo Požarevac Vesti

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović potpisao je ugovore o stipendijama sa studentima sa teritorije Grada Požarevca. Lokalna samouprava je za ovu namenu izdvojio 8,5 miliona dinara, uslove konkursa je ispunilo 75 studenata koji će dobijati 10 000 dinara 10 meseci. Za preostali novac će biti raspisan naknadno još jedan konkurs.

Ovom prilikom se obratila i dr Jovana Petrović, nekadašnja korisnica studentske stipendije koja danas radi u Medicini rada.


Ona je istakla da joj je ta stipendija mnogo značila dok je studirala i zahvalila se lokalnoj samoupravi na tome i da se nakon studija vratila u svoj grad gde je zasnovala i svoj radni odnos. Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je ovom prilikom rekao da mu je izuzetno drago što se dr Jovana nakon studija vratila u svoj grad i da je to pravi primer dobre prakse što je i cilj dodeljivanja studentskih stipendija:

„Uspeh koji ste u proteklom periodu postigli na univerzitetima, nedvosmislen je pokazatelj vašeg ličnog rada, kao i pomoći i podrške vaših porodica. Želeći da taj rezultat prepozna i uvaži, lokalna samouprava hoće da vam dodelom ovih stipendija da podstrek. Takođe, želimo i da vas, kao primer, istaknemo ostalima u našem gradu, koji će, nakon srednjeg obrazovanja, krenuti ka višem ili visokom. Ulaganje u mlade umove, koji su rano otkrili da svoj život žele da podrede znanju i nauci, jeste deo dugoročnog plana razvoja Požarevca. Dokaz tog strateškog planiranja je i podatak da je pre samo pola decenije, 2018. godine, iznos izdvojen za stipendiranje učenika sa teritorije Grada Požarevca iznosio 5,8 milionadinara. Danas, u 2023. godini, uvidevši rezultate pomaganja istaknutih studenata, izdvojeno je za ovu svrhu 8,5 miliona dinara.

Uslove konkursa ispunilo je 75 studenata koji će dobijati mesečno po 10.000 dinara. Preostala sredstva će svakako biti iskorišćena u svrsi pomoći naših mladih ljudi koji su na studijama, u nekom od narednih konkursa. Danas smo, na ovoj ceremoniji, svečano potpisali ugovore sa šestoro, od sedamdesetpetoro dobitnika, koji će svoje ugovore potpisati naknadno. Želim da se ovaj gest razume ne kao želja da se uštedi na vremenu, već kao posebno priznanje za Jovanku, Obrena, Saru, Milicu, Aleksandra i Milenu.

Vi ste za ovu današnju ulogu birani po sjajnim rezultatima koje stepostigli. Samim tim što ste navikli sebe na uspeh, siguran sam davam ova privilegija neće doći kao izgovor da spavate na lovorikama. Isto važi i za vaših ostalih šezdesetdevetoro kolega koji neće danas na ovaj način potpisati svoje stipendije. Vredan i naporan rad, koji jedini donosi rezultate, doneće i vama sigurno podjednake ili još bolje rezultate, u trci za znanjem, u kojoj je konkurencija njen najzdraviji segment. Ono što želimo da ovom ceremonijom potpisivanja i prijemom postignemo, je da vas promovišemo u društvu, kao neprocenjivo blago i poseban dar koji ovaj grad ima. Ne mislim tu samo na period kada se otisnete na više škole i fakultete, već i pre toga. Tu govorim o periodu od uzrasta kada se uče prva slova, pa preko srednjeg obrazovanja. Podsećam, naše likovanje pred celom Srbijom učenicima generacije, postalo je neodvojivi deo defilea Ljubičevskih konjičkih igara, jedne od najvećih srpskih manifestacija..


Želeli smo da se pohvalimo Srbiji njihovim znanjem i rezultatima zato što, kao i vaši, nisu stečeni rođenjem ili porodičnim nasledstvom, već isključivo sopstvenim talentom i vrednim i napornim radom. Ponoviću se i ove godine rečima koje sam izgovorio i na prethodnim dodelama stipendija.Sjajni mladi umovi trebaju Požarevcu. Vi ste ti koji trebate Požarevcu. Znamo da vam uspeh i stečeno znanje donose mogućnost izgradnje karijera u našoj, ali i u velikim svetskim prestonicama. Ipak, dostupnost informacijama i inteligencija koji posedujete će vam sigurno kao jednu od opcija ponuditi i to da svoju radnu biografiju barem započnete u svom gradu.Pozivam vas sada, u ime svih građana da tu opciju ozbiljno razmotrite, a u nama ćete na tom putu uvek imati podršku. Podršku za svaku vašu ideju i napor koji će doneti do podizanja kvaliteta života u našem lepom Požarevcu.

Svima od srca čestitam na dobijenim stipendijama i želim vam da nastavite sa sjajnim rezultatima u nastavku školovanja.“


Nakon svečanog potpisivanja studentima su dodeljeni ugovori o stipendijama.