Dan Zastave 04

Požarevac: Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

DRUŠTVO POŽAREVAC VESTI

Polaganjem venaca na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu je obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Vence su položile delegacije Vojske Srbije, Grada Požarevca, Ministarstva unutrašnjih poslova, Braničevskog okruga, Gradske opštine Kostolac, udruženja i političkih stranaka.

Foto: P..J.

U Srbiji se danas obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se kao državni praznik slavi od 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i Republike Srpske.

Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – 15. septembar zajednički je praznik Srbije i Republike Srpske. Tog datuma 1918. godine probijen je Solunski front.

Foto: P..J.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je ovom prilikom istakao da danas imamo veliku čast što stojimo ovde slobodni i slavimo današnji dan:

“Naši vojnici u Prvom svetskom ratu koji su herojskim jurišem oslobodili Srbiju, zaslužili su da ovaj praznik bude smešten baš na današnji dan. Svi su tada bili zadivljeni Srbima, kako saveznici tako i neprijatelji. Puni ljubavi prema svojoj zemlji, jednostavno, Srbi su bili nezaustavljivi. Ostalo je zabeleženo da su bugarski vojnici, videvši srpske vojnike kako trče ka otadžbini, bacali oružje i bežali vičući „idu mrtvi“. Razlog tog straha jeste bila zabluda da je naša vojska prelazeći Albaniju potpuno uništena. Takođe, izgled srpskog vojnika iznurenog glađu i bolestima koji trči skoro brzo kao konjica, davali su do znanja neprijatelju da mu je svaki otpor uzaludan. Zato je, dragi prijatelji, ovaj sjajni momenat naše ratničke istorije uzet kao simbol praaznika koji nosi naziv „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“. Oni su našu zastavu čvrsto držali tokom povlačenja preko Albanije, tokom oporavka na Krfu, i nakon toga probijajući Solunski front.

Foto: P..J.

Doživljavajući mnoge gubitke na tom putu, znali su da dok imaju zastavu u svojim rukama, nisu se odrekli Srbije i namere da se u nju vrate. Upravo zato nacionalna zastava je mnogo više od parčeta tkanine sa grbom i bojama na njoj. Zastava je simbol pod kojim se okupljamo i kada je teško ali i kada se slavi. Zastava Srbije se ovih dana ponosno vijori kroz pobede u sportu, ali i ostalih pobeda koje naša zemlja beleži, u protekloj deceniji.Preci koji su nam predali barjak bili bi ponosni na jačanje ekonomije i razvoj infrastrukture u Srbiji, naročito u okolnostima velike krize između svetskih sila koja vlada danas. Zato državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem vodi bitku koja se ne dobija oružjem već jedinstvom i radom. Imperativ te borbe je sloboda, ali iznad svega je naš nacionalni ponos i zastava kao njegov simbol. Samo tako, ujedinjeni, možemo garantovati i našim potomcima da će jednoga dana, poput nas danas, ovde stajati i slaviti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.“

Ovaj veliki dan za srpski narod, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prvi put je obeležen 2020. godine.

Foto: P..J.

Cilj uspostavljanja praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj ali i jačanje kulta nacionalne zastave.