Narodnoj Biblioteci ,,ilija M. Petrović'' Požarevac

Promocija knjige ,,Istorijski zabavnik“ Aleksandre Bogdanović

Kultura Požarevac Vesti

Promocija knjige ,,Istorijski zabavnik“ Aleksandre Bogdanović, u izdanju ,,Ježa“, održana je u Narodnoj biblioteci ,,Ilija M. Petrović“ Požarevac, 28. aprila 2023. godine. Publika je imale prilike da sagleda istoriju kroz prizmu novinara i politikologa, čiji su tekstovi sa bloga i društvenih mreža prerasli u knjigu.

Zapitali smo se da li činjanica da se istorija ponavlja govori da smo svi mi negde loši đaci, jer nismo dovoljno naučili iz prošlosti ili pak nemamo uticaja na tok događaja. O tome ko je bio poslednji srpski car, a nije ni Dušan, ni Uroš, o Mariji Karađorđević, ženi od domaćice do kraljice, o životima zaboravljenih ličnosti, vrednih scene i penkala i mnogim drugim zanimljivim temama pisala je Aleksandra, koja je građu za svoje tekstove pronalazila u novinskim člancima. Fantastične ilustracije Aleksandra Stojšića i Maje Stojanović učinile su da ,,Istorijski zabavnik“ ima i stripsku priču. U publici je bilo i dete koje je sa pažnjom slušalo o raznim zanimljivostima, što potvrđuje da istorija ne mora biti suvoparna kako se obično doživljava.


Autorka knjige je i autor teksta emisije na RTS-u, ,,Moja lepa Srbija’’, koja se bavi zanimljivim događajima i ličnostima, privrednim i turističkim potencijalima naše zemlje. Aleksandrine priče o prošlosti kroz pisanu i ekranizovanu reč predstavljaju trajno svedočanstvo o vrednostima i lepotama Srbije.

Izvor i foto: Narodna biblioteka ,,Ilija M. Petrović“ Požarevac