stari zanati kucevo 04

Prva kolonija pletenja u Kučevu – RUKOSTVORENI DRAGULJI ISTOČNE SRBIJE

Brančevski okrug Kučevo Kultura Vesti

Etno mreža u saradnji sa NALED-om i uz podršku Coca-Cola HBC Srbija sa zadovoljstvom Vas poziva na diplomatski dan prve kolonije pletenja u Kučevu.

RUKOSTVORENI DRAGULJI ISTOČNE SRBIJE
– četvrtak, 1. jun 2023. od 10:15h
– Kučevo, Ravnište, Suva reka –

U četvrtak, 1. juna, sa početkom u 10:15h, u ulici Svetog Save 76, kod Skupštine opštine Kučevo, biće otvoreni ,,Diplomatski dan prve kolonije pletenja u Kučevu“, i biće predstavljeni jedinstveni potencijali ove opštine i okolnih mesta – Kučajne, Ravništa, Neresnice i Suve Reke – suprugama ambasadora u Srbiji.

Foto:P.J.

Delegacija će obići koloniju i razgovarati sa ženama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine, nakon čega će biti u prilici da posete izložbu prodajnih postavki i da svedoče tradicionalnim manevrima ovog kraja – igranju na štulama i spletu Vlaških igara. Nakon posete speleološkom dragulju – Ravništarskoj pećini, biće upriličena simbolična demonstracija ispiranja zlata na Bukovskoj reci.

Foto: P.J.

Etno mreža je nacionalno udruženje proizvođača finih rukotvorina koje od 2005. radi na očuvanju kulturnog nasleđa Srbije i ekonomskom osnaživanju žena i mladih u ruralnim područjima. Sarađuje sa više desetina lokalnih udruženja i zadruga na izradi osmišlјenih proizvoda od prirodnih materijala, povezujući tradicionalne motive i tehnike i savremeni dizajn.

Foto: P.J.